Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Dodajte komentar

Servis za razmjenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim tijelom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlaštene brokerske kuće i mjesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki su regulatori SEC na čelu s predsjednikom Jayom Claytonom u februaru izjavili da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasificirati kao obveznice, piše Bitcoin magazine.

Značilo bi to presedan u kriptosvijetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbjegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod paskom glavnog regulatornog finassijskog tijela.

Budući da se novi regulacioni trend kriptovaluta čini neizbježan, Coinbase, kompanija vrijedna 1,6 milijardi dolara, želi da bude predvodnik „novog kripto svijeta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi da bude „Google” kriptovaluta, a isto tako i da proširi svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtijevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza koja izlistata te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a potonji znači djelovanje pod izuzećem od trenutnih regulatornih zakona. Drugim riječima, kako bi neki poslovni subjekat postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *