Slovenačka vlada će morati da proda 75% NLB-a do kraja godine

Dodajte komentar

Evropska komisija će u petak zvanično objaviti sadržaj dubinske istrage o onome što je otkrila u januaru nakon slovenačkog neispunjavanja obaveze prodaje Nove ljubljanske banke (NLB).

Tako se nastavlja postupak protiv Slovenije zbog neovlaštenih državnih pomoći u obliku dokapitalizacije NLB-a. Prema RTV Slovenije, Slovenija će morati da proda 75 posto banke do kraja godine, inače će biti prisiljena na mjere koje će dodatno smanjiti vrijednost banke koja će na prodaju.

Prema nezvaničnim podacima koje zbog povjerljivosti postupaka nije moguće potvrditi, Slovenija nudi, kao mjeru kompenzacije, potpuno povlačenje državnih predstavnika iz Nadzornog odbora i još veće ograničenje u trženju kredita i oglašavanju NLB-a. Čak se spominje prodaja osiguravajućeg društva NLB Vita i zatvaranje 20 podružnica. Posljednje zbog digitalizacije ne bi bitno uticalo na poslovanje banke.

“Pregovori su još u toku što se tiče roka prodaje i potencijalnih mjera kompenzacije”, navode u Ministarstvu finansija. Potvrdili su da objavu odgovora očekuju u kratkom roku, a tačan datum će odrediti Evropska komisija.

U banci pojašnjavaju da zbog jednake informisanosti dioničara, do objave rezultata poslovanja do kraja mjeseca, cijelu situaciju neće komentarisati.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *