Legalizacija u Herceg Novom od 30 do 150 eura

Dodajte komentar
Herceg Novi

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata prilikom postupka legalizacije naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta plaćaće zavisno od zone od 30 do 150 eura po kvadratu. To je predviđeno odlukom koju je Skupština usvojila većinom glasova.

Predlagač je prihvatio amandman odbornice Tamare Vujović (Demokrate) da se za objekte osnovnog stanovanja naknada umanji 15 odsto, te je on postao sastavni dio odluke, a načelnica Vukčević pojasnila je da se za objekte osnovnog stanovanja do 150 kvadrata u skladu sa odlukom iz 2009. naknada umanjuje 70 odsto. Kako je obrazložila načelnica Uprave lokalnih javnih prihoda Lidija Vukčević, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata je propisao da visina naknade za bespravne objekte ne može biti veća od one koja je utvrđena propisom lokalne uprave koji se primjenjuje u vrijeme stupanja na snagu zakona.

Odluka predviđa cijene po zonama kao u odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta sa uvećanjima iz zakona: 20 odsto za bespravne objekte kod plaćanja na rate, pet odsto za bespravne objekte kod jednokratnog plaćanja, 2,5 odsto za objekte osnovnog stanovanja bez obzira da li se plaća jednokratno ili na rate.

Opština je podijeljena na šest zona koje su identične zonama iz odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Cijena naknade u prvoj zoni iznosi 150 eura po kvadratnom metru. U drugoj zoni je 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj 30 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *