Klagenfurt: Oslobođeni članovi Uprave bivše Hypo Alpe-Adria banke

Suđenje Upravi Hypo Alpe Adria banke za kriminal u 2009. godini u Regionalnom sudu u Klagenfurtu završilo je u četvrtak oslobađajućim presudama za svih pet okrivljenih, izvještava Indikator.ba.

Sudija Sabine Rosmann izjavila je da kod ove presude nije dvoumila, te je punog uvjerenja da optuženi nisu učinili ništa loše i da nisu griješili.

Javni tužilac Andreas Hobl optužio je bivšeg predsjednika Uprave Franza Pinkla, člana Uprave Andreas Dörhöfera i troje bivših članova Uprave neposredno prije nacionalizacije 14. decembra 2009. godine da nisu adekvatno informisali Nadzorni odbor Hypo Alpe-Adria banke i da su time zataškali probleme banke s likvidnošću.

Na sastanku 10. decembra članovi uprave izvijestili su kako je većinski vlasnik Bayerische Landesbank (BLB) otkazao ugovor Money Market Limit Agreement (MMLA) od 500 miliona eura i tri dodatna zajma u iznosu od 650 miliona eura. Ukazao je na neizvjesnu situaciju likvidnosti banke, koja je znatno pooštrena prestankom kreditnih linija.

Odbrana je pozvala na oslobađajuće presude te se, između ostalog, oslanjala na stručno mišljenje koje nije moglo utvrditi prijetnju likvidnosti ukidanjem kreditnih linija.
To nije imalo ekonomskog uticaja, stoga nije bilo potrebno posebno izvještavanje, izjavio je Pinklov advokat Gernot Murko.

Sastanak Nadzornog odbora održan je dva dana prije nacionalizacije, no šest članova Nadzornog odbora u svakom slučaju nisu imali informacije, te predstavnici manjinskih vlasnika nisu imali priliku uticati.

Tužilac je podnio zahtjev za ništavost i žalbu. Presuda nije konačna.

Check Also

Ovih sedam aplikacija bi trebalo obrisati

Mnoge aplikacije tvrde kako će vam olakšati neki aspekt života, bilo da je to slušanje …

One comment

  1. hehehe nastavlja se era nikakvih pretplacenih menadzera, nikakvih bankara a sto rebrendiranje svim nagradama i marketing kao novim vlasnicima i dalje dokazuje, svakog dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *