Stvaramo kompanije spremne da investiraju i zapošljavaju

Dodajte komentar

Povećanjem tražnje za proizvodima iz Crne Gore doći će do rasta proizvodnje, osigurače se bolja profitabilnost domaćih kompanija, a razvijena ijaka privreda je garancija da će ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i sve ostale oblasti od kojih zavisi standard života biti stabilnije, kazala je u intervjuu za Dnevne novine ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka je istakla da projektom “Kupujmo domaće” žele da animiraju i u njegovu realizaciju uključe cijelu crnogorsku javnost.

“Plan je da kod proizvođača utičemo na podizanje nivoa znanja u oblasti marketinga, brendiranja, uvođenja standarda poslovanja, a sve u cilju uspješnijeg plasmana proizvoda. Takođe, u saradnji sa trgovinskim lancima uticaćemo na podsticanje saradnje sa lokalnim proizvođačima, što će imati direktan uticaj na smanjenje uvoza, dok podizanjem svijesti potrošača o prisustvu domaćih proizvoda i prednostima njihove kupovine doprinijećemo razvoju privrede”, dodala je ona.

Sekulić ističe da je ideja o realizaciji ovog projekata proistekla iz direktne komunikacije sa privrednim sektorom, u cilju prevazilaženja tržišnih prepreka koje se odnose na otežan plasman domaćih proizvoda na tržište, njihovu vizuelnu prepoznatljivost, kao i pronalazak tržišne niše u okviru koje su potrošači spremni da kupuju domaće.

“Projekat se sastoji iz tri komponente, u okviru kojih će se aktivnosti sprovoditi uporedo tokom ove godine. Prevashodno je fokus na promotivnim aktivnostima, koje će uticati na podizanje svijesti građana o kupovini domaćih proizvoda i usluga. Takođe, biće omogućena i institucionalna podrška crnogorskim kompanijama u cilju unapređenja poslovanja, i to kroz programe podrške razvoja biznisa koji se sprovode sa državnog i lokalnog nivoa. Pored toga, biće obezbijeđena i kontinuirana edukacija preduzeća i potencijalnih preduzetnika, kako bi svoje proizvode i usluge uspješno plasirali na tržište i učinili ih konkurentnim”, objasnila je Sekulić.

Navodi da se projekat realizuje kroz partnerstvo sa trgovinama Voli, HDL, Aroma, IDEA, Franca i Mega Promet i upravo će, kako dodaje, biti promovisani svi domaći proizvodi koji se nalaze na policama ovih trgovina.

“Želimo da bude jasno da, usljed pravila tržišne konkurencije, niti jedan proizvod ne može biti favorizovan i posebno istaknut, pa samim tim ne postoje kriterijumi na osnovu kojih se biraju proizvodi koji će biti promovisani, osim preduslova da su proizvedeni u Crnoj Gori”, kazala je Sekulić.

Sekulić je u intervjuu DN kazala da robnu razmjenu Crne Gore sa inostranstvom karakteriše visok deficit, odnosno niska pokrivenost uvoza izvozom.

“To ukazuje na nedovoljnu snagu proizvođača da se pozicioniraju na domaćem tržištu i nađu uspješan put do inostranih kupaca. Prema procjenama analitičara, kada kupujemo domaći proizvod u državi ostaje do 85 odsto vrijednosti, a kada kupujemo uvozni proizvod u istoj vrijednosti, u državi ostaje samo oko 20 do 30 odsto vrijednosti. U našoj državi od prodaje domaćih proizvoda ostaju ne samo porezi, nego i tzv. proizvođačke marže, što utiče na rast potencijala kompanija da investiraju i jačaju zaposlenost. Tu je i pozitivan uticaj na povećanje prihoda budžeta, penzionog i zdravstvenog fonda i drugo. Konačno, povećanjem tražnje za proizvodima iz Crne Gore doći će do porasta proizvodnje, osiguraće se bolja profitabilnost domaćih kompanija, a razvijena i jaka privreda je garancija da će ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i sve ostale oblasti od kojih zavisi standard života biti stabilnije”, istakla je ona.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *