Berze porasle, strah od trgovinskog rata splasnuo

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica znatno su porasle, kao i na Wall Streetu te azijskim tržištima, jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon što su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 1,5 posto, dosegnuvši najviši nivo u dvije nedjelje.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 1,20 posto, na 7.120 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,80 posto, na 12.171 bod, a pariški CAC 1,60 posto, na 5.225 bodova.

Evropske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta za otprilike 1 posto drugi dan zaredom jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Zajedno s oporavkom svjetskih berzi, jutros su porasle i cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 63,60 dolara.

Zbog toga su i na azijskim berzama jutros cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,5 posto, na 21.645 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *