Amerika uvodi sankcije ruskim oligarsima

Dodajte komentar

Sjedinjene Države planiraju ove nedjelje da uvedu sankcije ruskim oligarsima što je na tragu mjera kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Nove mjere trebale bi biti objavljene već u četvrtak, doznaje Reuters od izvora upoznatih s raspravama o uvođenju sankcija.

To bi mogao biti do sada najagresivniji potez SAD-a protiv ruske poslovne elite, nakon što je prošloga mjeseca SAD uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kibernetičkih napada.

Sankcije oligarsima mogle bi obuhvatiti i ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a odraz su želje Washingtona da pozove Moskvu na odgovornost zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore – što Rusija negira, navodi Reuters.

Američki ministar finansija Steve Mnuchin ranije je najavio sankcije protiv ruskih vladinih funkcionera i oligarha “zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti” te pojasnio će im se tim mjerama onemogućiti pristup američkom finansijskom sustavu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *