Znaće se ko na Fejsbuku dijeli lažne vesti

Dodajte komentar

Iz Fejsbuka najavljuju poboljšanu verziju aplikacije koja će korisnicima omogućiti da saznaju više o vijesti koju je neko okačio na svoj zid. Između ostalog, biće otkriveno i ko je od prijatelja već podijelio određenu vijest.

Poboljšana verzija aplikacije prvi put je testirana prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu “i” otkriju izvor vijesti, povezane članke i “mapu” dijeljenja teksta koja sadrži informacije poput fizičke lokacije mjesta najčešćeg dijeljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine, piše RTS.

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vijest. S druge strane, deljenje vijesti otkriva koliko je ona generalno popularna, ali i među prijateljima korisnika.

Ipak, i pored činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim stavovima prijatelja na Fejsbuku i navodnom nivou njihove povodljivosti kada je rieč o lažnim vijestima, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podijeljeno. To jest, ne postoji način da se, na primjer, detektuju potencijalni sarkazam ili kritika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *