Spotify izašao na berzu: Prvog dana akcije skočile 12 procenata

Dodajte komentar

Dionice kompanije za streaming muzike Spotify skočile su nakon današnjeg izlaska na berzu, u jednom od najočekivanijih debija na tržištu, piše BBC.

Dionica Spotifyja je na inicijalnoj ponudi imala početnu vrijednost od 165.9 dolara, više nego 25 % više od početne cijene koju je odredila berza u New Yorku (NYSE) u ponedjeljak.

To znači da je ukupna vrijednost ove švedske kompanije trenutno oko 29.5 milijardi dolara, daleko više od, recimo, Twittera koji vrijedi nekih 21 milijardu dolara. Tokom dana, dionice su ipak pale na oko 155 dolara, što je i dalje impresivna cijena. Na dnevnom nivou skočile su 12 posto, na 149,60 dolara.

Odluka o izlasku na berzu prilika je da početni investitori i radnici kompanije zarade na njenom rastu, budući da je Spotify umjesto izdavanja novih dionica samo dao dioničarima priliku da prodaju vlastite. Zbog toga kompanija i nije sama odredila početnu cijenu dionica, kao što je obično slučaj s inicijalnom ponudom.

“Ovaj pristup kompaniji će uštedjeti novac, ali isto tako će i donijeti početnu nestabilnost kada se dionicama počne trgovati, dok tržište ne pronađe zadovoljavajuću cijenu”, kazao je za The Guardian Laith Khalaf, broker u kompaniji Hargreaves Lansdown, osvrćući se na strategiju kompanije koja sve nade polaže u povjerenje investitora da Spotify prepoznaju kao profitabilnu kompaniju koja se može nametnuti između jake konkurencije poput Applea i Amazona.

Spotify je platforma za streaming muzike, osnovana 2008. Danas je dostupna u 65 zemalja širom svijeta. Zahvaljujući besplatnoj usluzi koja se finansira oglasima, dobila je milione novih korisnika posljednjih godina. Te korisnike kompanija potom pokušava da nagovori na pretplatu koja nudi dodatne usluge.

Spotify danas ima čak 71 milion pretplatnika, što je dvostruko više od konkurentskog Apple Musica. Ipak, Spotify još uvijek nije ostvario profit – prošle godine prijavio je gubitak od 1.23 milijarde eura, iako je imao prihode od čak 4 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *