Rusi ne daju dozvolu jednom avionu MA, ostali mogu saobraćati za Moskvu

Dodajte komentar

Avioni Montenegro Airlinesa, njih pet u rotaciji, mogu slobodno letjeti ka Moskvi, tvrde izvori Portala Analitika. Podsjetimo, ruske vazduhoplovne vlasti odbile su da izdaju vazduhoplovnu dozvolu za slijetanje i polijetanje šestom avionu Montenegro Airlinesa na bazi ACMI zakupa.

„Montenegro Airlines nije dobio dozvolu ruskih vlasti za angažovanje šestog aviona, koji tek treba da bude zakupljen. Izdavanje vazduhoplovne dozvole ide sporo, tako da rusko odbijanje nema nikakve veze sa politikom, niti sa aktuelnom političkom krizom oko protjerivanja diplomata“, tvrde izvori Analitike.

Odbijanje ruskih vlasti da izdaju dozvolu novom avionu će prouzrokavati izvjesnu štetu nacionalnom avio prevozniku, ali iz MA uvjeravaju da oni imaju plan B.

Biznis plan Montenegro Airlinesa za 2018. godinu je baziran na planu da se u floti zadrži pet operativnih vazduhoplova, kao i angažovanje dodatnog aviona na bazi ACMI zakupa – aviona sa posadom i tehničkim održavanjem, i to isključivo tokom perioda ljetnje sezone sa očekivanim raspoloživim kapacitetom od 118 do 161 sjedišta.

“Dodatni, šesti avion u floti, za koji je intencija da bude sa više od 118 sjedišta, bi bio angažovan u periodu od maja do septembra. Inicijalno smo planirali da se sa ovim avionom obavlja saobraćaj na destinacijama gdje je izražena tražnja u toku ljetnjih mjeseci, gdje imamo svakodnevno više letova, a to su letovi ka Moskvi i Beogradu iz Tivta”, kažu iz MA, ali su im te planove osujetile ruske vlasti.

Angažovanjem dodatnog šestog aviona, planirano je da Montnegro Airlines u periodu jun -septembar mjesec realizuje ukupno 3.396 letova, i da u istom periodu preveze 324.000 putnika.

“Na taj način planirano je da kompanija realizuje dodatnih 336 letova više i u istom periodu preveze dodatnih 57.500 putnika više, sve u odnosu na isti period prethodne godine”, potencira se u Planu.

Vlada je, ozbiljno računajući na ruske turiste, na prošloj sjednici donijela odluku o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Ruske federacije.

Prema toj odluci, državljani Rusije mogu od 15. aprila do 31. oktobra, ulaziti i prelaziti preko teritorije Crne Gore u periodu od 180 dana sa putnom ispravom bez vize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *