Rusi odbili da izdaju vazduhoplovnu dozvolu avionu Montenegro Airlinesa

Dodajte komentar

Ruske vazduhoplovne vlasti odbile su da izdaju vazduhoplovnu dozvolu za slijetanje i polijetanje šestom avionu Montenegro Airlinesa na bazi ACMI zakupa.

“Zbog odbijanja ruskih vazduhoplovnih vlasti da daju dozvolu za angažovanje aviona na bazi pomenutog ACMI zakupa, moraćemo planirani dodatni šesti avion angažovati na drugim destinacijama. Iz tog razloga mogu varirati i projektovani brojevi putnika”, navodi se u Planu pripreme predstojeće turističke sezone.

Biznis plan Montenegro Airlinesa za 2018. godinu je baziran na planu da se u floti zadrži pet operativnih vazduhoplova, kao i angažovanje dodatnog aviona na bazi ACMI zakupa – aviona sa posadom i tehničkim održavanjem, i to isključivo tokom perioda ljetnje sezone sa očekivanim raspoloživim kapacitetom od 118 do 161 sjedišta.

“Dodatni, šesti avion u floti, za koji je intencija da bude sa više od 118 sjedišta, bi bio angažovan u periodu od maja do septembra. Inicijalno smo planirali da se sa ovim avionom obavlja saobraćaj na destinacijama gdje je izražena tražnja u toku ljetnjih mjeseci, gdje imamo svakodnevno više letova, a to su letovi ka Moskvi i Beogradu iz Tivta”, kažu iz MA, ali su im te planove osujetile ruske vlasti.

Angažovanjem dodatnog šestog aviona, planirano je da Montnegro Airlines u periodu jun -septembar mjesec realizuje ukupno 3.396 letova, i da u istom periodu preveze 324.000 putnika.

“Na taj način planirano je da kompanija realizuje dodatnih 336 letova više i u istom periodu preveze dodatnih 57.500 putnika više, sve u odnosu na isti period prethodne godine”, potencira se u Planu.

U odnosu na prethodnu 2017. godinu, planirano je povećanje broja redovnih letova za Lion sa još jednom nedeljnom rotacijom u periodu jul-avgust, zatim za Dizeldorf sa dodatnom nedeljnom rotacijom u periodu od juna do septembra, za London sa dodatnom nedeljnom rotacijom u periodu jul-avgust, za Sankt-Petersburg sa jednom nedeljnom rotacijom više u periodu jun-septembar, kao i za Moskvu sa jednom nedeljnom rotacijom više u periodu jun-septembar.

U čarter saobraćaju, planirani su letovi ka sljedećim destinacijama: Bari, Napoli, Tel Aviv, Helsinki, Bratislava, kao i prema novim destinacijama: Košice i Poprad-Tatry u Slovačkoj, Aman-Jordan, TeheranIran, Oslo-Norveška, Salzburg/Linc-Austrija, BriveFrancuska, Ostrava-Češka, i Palermo-Italija.

Projektovanje flote na ovakav način, za konačan cilj imalo bi više kompanijskih ali i komercijalnih ciljeva. “Prije svegam ukupno povećanje kapaciteta sjedišta tokom perioda ljetnje sezone naredne godine za nekih 25%, čime bi se generisali dodatni kompanijski prihodi, a koji bi za konačan cilj imali povećane profitne stope. Pored toga došlo bi do jačanja konkurentske pozicije na tržištu, a što bi u konačnom značilo da se kroz smanjenje prosječne cijene uz povećanje prosječne popunjenosti putničke kabine ostvari bolja stopa profitabilnosti na ključnim tržištima”, dodaje se.

U MA vjeruju da će ostvariti i bolju pregovaračku poziciju i ogroman potencijal za dalji razvoj saobraćaja ka onim destinacija na kojima postojeća flota zbog ograničenja u kapacitetima nije bila u prilici da se ravnopravno nosi sa ponudom konkurencije i očekivanjima rastućih tržišta.

Iz MA su najavili da će od 2019. godine osloboditi od aviona tipa F-100 iz flote, zbog isticanja resursa i da će se krenuti u projekat zakupa aviona vecih kapaciteta, iz razloga postizanja neophodne tržišne konkurentnosti, bolje ponude na tržištu i postizanja većeg nivoa profita.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *