Ništa od smanjenja PDV na polovnu robu i putničke agencije

Dodajte komentar

Nema razloga za smanjenje stope PDV na polovne proizvode, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, koje je u ovoj godini planiralo izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

U programu rada Vlade, koji je usvojen u martu, između ostalog je navedeno da su u planu izmjene zakona o ovom porezu u dijelu koji se odnosi na oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija.

“Poseban sistem oporezivanja polovnih proizvoda i putničkih agencija postoji i u evropskom i u crnogorskom zakonodavstvu. Planiranim izmjenama predviđeno je dalje usaglašavanje pojedinih odredbi, ali ne postoje razlozi za smanjenje poreskih stopa na ove vrste proizvoda i usluga”, saopštili su iz ministarstva odgovarajući na pitanje da li se razmatra smanjenje stope od 21 odsto.

Oni su objasnili da Direktiva 2006/112 EZ o zajedničkom sistemu propisuje obavezu država članica da uvedu jednu opštu i do dvije niže stope na proizvode i usluge koji su propisani aneksom direktive.

“Polovni proizvodi i usluge putničkih agencija su obuhvaćeni višom stopom, tako da nema ni razloga ni mogućnosti u Crnoj Gori da se oporezuju po nekoj drugoj stopi”, kategorični su u ovom resoru.

Na pitanje kako je EU direktivama precizirano oporezivanje putničkih agencija, iz ministarstva su objasnili da je to takođe regulisano Direktivom 2006/112 EZ.

“Direktivom o zajedničkom sistemu PDV-a propisana su posebna pravila na oporezive transakcije koje obavljaju putnički agenti u svoje ime i koriste isporuke proizvoda i usluga od drugih poreskih obveznika u organizaciji putovanja”, rekli su iz ministarstva i naglasili da se organizatori putovanja smatraju putničkim agentima.

Navedene odredbe se ne odnose na putničke agente koji djeluju kao posrednici.

“Ako putnički agent transakcije povjerava drugim poreskim obveznicima van granica EU, takve transakcije se smatraju posredovanjem i izuzete su od oporezivanja. Ako su transakcije obavljene dijelom u EU, a dijelom van, moguće je izuzeti samo dio usluga putničkog agenta koji se odnosi na transakcije van EU”, objasnili su iz ministarstva.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *