Evropa ima više od 4.000 vjetroturbina na moru

Dodajte komentar

U Evropi su 2017. godine na morima instalirane nove vjetroelektrane kapaciteta 3,1 gigavata, čime je ukupan kapacitet povećan 25% za samo jednu godinu. Sada je kapacitet svih priobalnih vjetroelektrana 15,8 gigavata, prema podacima udruženja vjetroindustrije WindEurope.

Tokom 2017. završeno je 13 novih vjetroparkova na moru, uključujući prvu na svijetu plutajuću farmu vjetrenjača kod sjeveroistočne obale Škotske. Većina vjetroelektrana izgrađena je u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, kapaciteta 1,7 i 1,3 gigavata.

Evropa sada ima više od 4.000 priobalnih vetroturbina u 11 zemalja, koje proizvode i prenose 15,8 gigavata električne energije.

U izgradnji je još 11 farmi vjetrenjača na moru, koje će praviti još 2,9 gigavata energije. Do 2020. godine iz vjetroparkova bi trebalo da dobijamo ukupno 25 gigavata.

Priobalni vjetroparkovi u Evropi i dalje su koncentrisani u malom broju zemalja – 98% tih elektrana nalazi se u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji i Belgiji, prenosi euractiv.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *