Naslovne strane dnevnih novina za 2. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Dugoročno negativan uticaj akciza na privredu

Spora administracija u Poreskoj upravi (PU) i opštinama, obračuni zarada, složena procedura javnih nabavki i nepostojanje podzakonskih akata za pojedine zakone, samo su neke od barijera sa kojima se suočavaju strani investitori u Crnoj Gori. U osmom uzadnju Bijele knjige, koju je Savjet stranih investitora (SSICG) predstavio protekle sedmice, Crna Gora je, kako su naveli, već rangirana kao jedna od zemalja sa najvećim akcizama na gazirana pića sa šećerom u Evropi.

ZA STAN OD 60.000 MJESEČNA RATA NAJMANJE 376 EURA

Da biste u Crnoj Gori na kredit kupili stan čija je cijena 60.000 eura, naredne dvije decenije za to mjesečno treba da izdvojite barem 376 eura, odnosno 4.516,35 godišnje. Imate mogućnost i da taj novac pozjamite na 15 godina, pa ćete tada banci ukupno vratiti “samo” 82.069 eura.

KORAK KA VEĆOJ STABILNOSTI SISTEMA

Novi lokalni Dispečerski centar za upravljanje 10 i 0,4 kV mrežom Regiona 1, koji obuhvata Nikšić, Viluse, Grahovo, Goliju i Plužine, počeo je danas da radi. Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navode da su ove prostorije u upravnoj zgradi u Nikšiću, opremljene osnovnom tehnikom za rad dispečera: računarima, telefonima, radio stanicom, te da će uskoro dobiti registrofon i uređaj za besprekidno napajanje električnom energijom, a očekuje se i početak rada SCADA sistema.

Dan

Najveću korist izvukli Aco i A2A

Ne dovodeći u pitanje potrebu da Rudnik uglja (RUP) bude u državnom vlasništvu, o čemu govorim punih sedam godina, predlažući blagovremeno poseban zakon u Skupštini, na bazi koga bi to trebalo uraditi, jasno je da je model kupovine akcija od strane Elektroprivrede najskuplji, odnosno najmanje dobar po državu koja je većinski vlasnik energetske kompanije, izjavio je za “Dan poslanik Aleksandar Damjanović.

U Crnoj Gori žive 64 milionera

Dok većina građana jedva sastavlja kraj sa krajem i živi od nekoliko stotina eura mjesečno, u Crnoj Gori žive 64 milionera. Preciznije, toliko iznosi broj građana ili fizičkih lica koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko jednog miliona. Na kraju 2017. godine 64 fizička lica su imala depozite od jedan milion eura i više.

Zaustaviti bespravnu poharu građana

Država mora da interveniše jer narodne “gulikože u liku Elektrodistribucije (EPCG), Vodovoda i kanalizacije interesuje samo profit pa makar i nezakonski stečen, poručili su iz Saveza komunista Jugoslavije Saveza komunista Crne Gore. Podsjećaju da se sa pravom postavlja pitanje vladajućim strukturama države zašto građani, koji i onako teško žive, a korisnici su usluga navedenih preduzeća, plaćaju troškove i gubitke tih “monopolista.

Pobjeda

Vlada će preispitati uslove za ranije penzionisanje

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje su Programom rada Vlade planirane za četvrti kvartal, odnosiće se na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Preko stranih IP adresa kockanje bez kontrole

Nema podataka koliko se novca iz Crne Gore odlije i izgubi poreza kroz onlajn klađenje preko IP adresa u inostranstvu. Nema ni procjena, makar ne zvaničnih. Nesporno je jedino daje ovaj vid klađenja preko platformi u inostranstvu sve popularniji, a prognoze govore da će u budućnosti “zemaljsko klađenje slabiti, ajačati ovo za koje je potreban samo miš i bankovna kartica. A i potencijalni dobici su često višemilionski.

Spora administracija i složene procedure koče investitore

Spora administracija u Poreskoj upravi i opštinama, problemi prilikom obračuna zarada, složena procedura u procesu javnih nabavki i nepostojanje podzakonskih akata za pojedine zakone neke se od barijera sa kojima se suočavaju strani investitori u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *