Kanadska kompanija ulaže 600 miliona dolara u rudnik zlata kod Bora

Dodajte komentar

Kanadska kompanija “Nevsun” investiraće gotovo 600 miliona dolara za otvaranje rudnika bakra i zlata “Čukaru peki”, kod Bora, pokazali su rezultati preliminarne studije izvodljivosti – saznaju “Večenje novosti”.

Dosadašnja geološka istraživanja na ovom lokalitetu, u šta je investirano više stotina miliona dolara, potvrdila su da je riječ o jednom od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svijetu.

Po preliminarnoj studiji izvodljivosti, otkopavaće se 27 miliona tona rude, sa prosječnim sadržajem 3,3 odsto crvenog metala i 2,21 gram zlata po toni rude. Primjera radi, u rudnicima iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) “Bor” eksploatiše se ruda sa najviše 0,3 procenta bakra.

Po studiji, čija se dopuna očekuje do sredine maja, rudnik bi bio otvoren 2022. godine i odatle bi se ruda eksploatisala narednu deceniju. Prvobitna procjena je bila da će se rudokop otvoriti 2021. i da će vijek eksploatacije biti 15 godina. Razlog za smanjenje vijeka trajanja rudnika sa 15 na 10 godina je plan da se, nakon otvaranja rudnika, nivo godišnje proizvodnje sa 1,6 miliona tona rude – duplira. Na taj način, ubrzaće se eksploatacija.

Kako je predviđeno, u tom periodu ovde će se dobiti blizu 900.000 tona bakra i skoro 52 tone zlata. Bruto cijena ovog ležišta se, po sadašnjim cijenama na Londonskoj berzi metala, procjenjuje na blizu 9 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *