Era superkompjutera: Majkrosoft će transformisati računarstvo?

U laboratoriji u Kopenhagenu naučnici vjeruju da su na ivici proboja koji bi mogao da transformiše računarstvo.

Tim istraživača iz Majkrosofta i Instituta Niels Bohr uvjereni su da su našli ključ za kreiranje kvantnog računara.

Ako se ispostavi da su u pravu, Majkrosoft će biti na vrhuncu jer će posjedovati moć da riješi probleme koji su van mogućnosti konvencionalnih računara.

U laboratoriji se nalazi serija bijelih cilindara, koji su ohlađeni gotovo do apsolutne nule u sklopu procesa stvaranja kubita, građevinskog bloka kvantnog računara.

Ovo je hladnije od dubokog svemira, možda najhladnije mjesto u univerzumu“, kaže profesro Čarli Markus.

Majkrosoft se u saradnji sa ozbiljnim naučnicima trenutno trka sa Guglom, IBM-om i startapom iz Silicijumske doline Rigetijem koji su već pokazali da mogu izgraditi sistem sa čak 50 kubika.

Ipak, naučnici iz Majkrosofta krenuli su drugim putem od svojih rivala, pokušavajući da kreiraju kubike pomoću subatomske čestice, a ako bi se njihov plan pokazao uspješnim to bi značilo da bi operativni kvatni računa bio mnogo lakši za korišćenje.

Kvantni kompjuteri bi mogli da pomognu u borbi protiv klimatskih promjena, stvarajući nove superprovodljive materijale, ali i brzo mašinsko učenje.

“Mogli bismo da rješavamo probleme sa kojima bi superkompjuteri trčali paralelno i rješavali za nekoliko sekundi, sati ili pak, dana“, zaključuje profesor Markus.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *