Nova pravila za američku vizu: Moraćemo da otkrijemo profile na društvenim mrežama i kontakte

Na osobe koje ubuduće žele da putuju u Sjedinjene Države mogao bi se primijenjivati novi plan State Departmenta objavljen u petak.

Osobe koje žele putovati u Sjedinjene Države uskoro će morati da navedu svoje identitete na društvenim mrežama, stare telefonske brojeve telefona kao i adrese elektronske pošte, prema planu State Departmenta objavljenom u petak.

Ta mjera će yahvatiti 10 miliona osoba godišnje koje žele da dobiju turističku vizu ili usele se u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine funkcionere.

U tom tekstu se ne pominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Evropi.

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure izdavanja vize.

Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. maja.

Putnici bi trebali da preciziraju društvene mreže u kojima su imali naloge, da navedu kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tokom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektronske pošte i putovanja u inostranstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

Te poteze je prvi put spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele da posjete Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritikovale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo da se identifikuju mogući ekstremisti.

Tokom posljednje fiskalne godine 559.536 osoba je predalo molbe za imigracionu vizu i 9,7 miliona za razne američke vize.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *