Prvi kvartalni gubitak Wall Street-a u više od dvije godine

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od 1 posto, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u cijelom prvom tromjesečju zabilježili su prvi kvartalni gubitak u više od dvije godine.

Dow Jones ojačao je juče 254 boda ili 1,07 posto, na 24.103 boda, dok je S&P 500 porastao 1,38 posto, na 2.640 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 7.063 boda.

Nakon dva dana pada, jučer su ti indeksi porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 2,2 posto.

Taj je sektor pod pritiskom od prošle nedjelje kada se doznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka, što je izazvalo strahovanja ulagača od strože regulacije u tom sektoru.

No, juče su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Alphabet i Microsoft, što je podržalo cjelokupni sektor.

Podršku tržištu pružili su i dobri podaci iz američke privrede koji ukazuju na dalji stabilan rast. Tako su pokazali da potrošnja i dalje raste, dok nezaposlenost pada.

Uz to, inflacija se kreće ispod ciljanog nivoa američke centralne banke od 2 posto, što je umanjilo strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Ulagače je ohrabrilo i to što nema nikakvih novih upozoravajućih vijesti o eventualnom rastu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, zbog čega je tržište nedjeljama bilo pod pritiskom.

“Sva nedavna strahovanja sada se čine pretjerana: o rastu kamata, uvođenju carina, riziku od trgovinskog rata… Čini se da su se glave ohladile, pa su ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana sada dobra prilika za kupovinu”, kaže Doug Cote, strateg u tvrtki Voya Investment Management.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *