Kasne radovi kod Zavale, Vlada raskinula ugovor sa izvođačem

Dodajte komentar

Rekonstrukcija kritične tačke dionice puta Košljun-Zavala, na jednom od saobraćajno najopterećenijih putnih pravaca u Crnoj Gori, kasni jer izvođač radova nije završio svoj dio posla. Sa ovim problemom upoznati su i u Vladi, zbog čega su raskinuli ugovor sa izvođačem “Hidrocop“ iz Podgorice.

Ugovor vrijedan oko 1,1 milion eura sklopilo je resorno Ministarstvo saobraćaja, a firma iz Podgorice je 30. januara prošle godine počela sa radovima i imala je 120 kalendarskih dana da ih završi.

Rok je više puta produžavan uz obećanje da će radovi biti završeni. Međutim, firma iz Podgorice u međuvremenu zapada u finansijske probleme, zbog čega obećanja padaju u vodu.

Zato im je Vlada 12. marta uputila dopis kojim ih obavještava da je ugovor raskinut.

“Do dana raskida ugovora firmi iz Podgorice je isplaćeno 656.819 eura za izvedene radove na ovom projektu. Do završetka radova po potpisanom ugovoru preostalo je još 439.624 eura”, navodi se u Informaciji Vlade.

A, firma iz Podgorice dosta toga nije uradila.

“Nije završena izrada stabilizovanih bankina i bermi, nije završena izrada tampona, gornjeg nosećeg sloja BNSsA, pa ni habajući završni sloj nije mogao biti postavljen. Nije urađena zaštita kosina visećim čeličnim mrežama, te je neophodno što prije završiti radove, kako bi se već izvedeni radovi zaštitili od propadanja”, navodi se u informaciji.

Saobraćaj u zoni gradilišta odvija se u otežanim uslovima, a do početka turističke sezone ostalo je nepuna tri mjeseca. Zato će Vlada po hitnom postupku tražiti novog izvođača radova, kako bi oni bili završeni do početka turističe sezone.

Podsjećamo, ovaj putni pravac je jedan od saobraćajno najopterećenijih u Crnoj Gori sa prosječnim godišnjim dnevnim saobraćajem od blizu 9.000 vozila na dan.

Put Podgorica – Cetinje – Budva, dužine 60 kilometra, zvanično je, kao magistralni put M-2.3, u eksploataciji od marta 1982.godine kada je kompletno završena rekonstrukcija starog puta sa izgrađenim novim dionicama.

U periodu od 2001. do 2012.godine na ovom putnom pravcu vršena je rekonstrukcija koja je podrazumijevala izgradnju dodatnih traka za sporu vožnju na ukupno devet lokaliteta, pet lokaliteta (Kokoti, Kamenica, Meterizi, Jankovića krš i Ulići) na potezu od Podgorice do Cetinja i četiri lokaliteta (Obzovica, Brajići, Lapčići i Košljun) na potezu od Cetinja do Budve.

Zato je Direkcija za saobraćaj 2015. godine počela sa realizacijom projekta rekonstrukcije preostalih dionica puta.

Rekonstrukcijom su obuhvaćeni radovi na izgradnji dodatnih traka za sporu vožnu, rekonstrukciji raskrsnica, rekonstrukciji postojećih tunela i mostova, sanaciji nestabilnih kosina zasjeka i usjeka, sanaciji kolovozne konstrukcije i sistema za odvodnju puta, ugradnji nove saobraćajne signalizacije i opreme puta.

Zbog rekonstrukcije, obimnih radova, saobraćaj se često odvijao po posebnom režimu uz česte obustave.

Tokom glavne turističke sezone radovi su zaustavljeni, da bi se nastavili krajem prošle godine.

U tunelu Brajići, dugačkom 180 metara, radovi su bili aktivni i tokom sezone. Njegovom izgradnjom izbjeći će se opasna krivina na sadašnjoj trasi magistrale na Brajićima.

Da bi se završila cjelokupna rekonstrukcija ovog putnoog pravca neophodno je i izgraditi Bulevar kroz naselje Donja Gorica.

Nakon kompletiranja radova na svim dionicama, na ovom putnom pravcu će ukupno biti četiri kilometra saobraćajnice bulevarskog tipa i 32,6 kilometra saobraćajnice sa tri trake.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *