EU postaje zajedničko digitalno tržište – pretplate na internet sadržaje sada važe bilo gdje

Dodajte komentar

Od 1. aprila 2018. Evropljani će moći da pristupaju internet sadržaju na koji su pretplaćeni u svojoj zemlji gdje god da se nalaze u EU-u, stoji u saopštenju Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vijeće Evrope.

Ta će se pravila primjenjivati na usluge koje se plaćaju, no i pružaoci besplatnih sadržaja mogu odabrati tu mogućnost. Od novih će pravila koristi imati i pružaoci internet sadržaja, jer više neće morati da kupuju licencije za druga područja na koja putuju njihovi pretplatnici.

Uklanjanje ograničenja koja su sprečavala Evropljane da putuju s digitalnim medijima i pretplatama na sadržaj još je jedan uspjeh digitalnog jedinstvenog tržišta na korist evropskih građana nakon što je stvarno ukinuta naknada za roaming, u čemu potrošači širom Evrope uživaju od juna 2017.

Nova pravila direktan su odgovor na nove oblike ponašanja i nove navike evropskih građana koji se služe novim tehnologijama. Recimo, potrošnja za usluge pretplate na videosadržaje od 2010. do 2014. rasla je za 113 % godišnje, a broj korisnika od 2014. do 2015. za 56 % godišnje. Procjenjuje se da bi od prekogranične prenosivosti koristi moglo imati najmanje 29 miliona ljudi, odnosno 5,7 % potrošača u EU-u, a u budućnosti i mnogo više – do 72 miliona ljudi do 2020.

Osim toga, gotovo 60 % mladih Europljana kaže da je to što mogu putovati sa svojim pretplatama važan faktor pri odabiru pretplate na internet usluge. Sad prenosivost postaje stvarnost i time se taj problem rješava, a istovremeno će se provajderima usluga pomoći da povećaju broj pretplatnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *