Gerila marketing – nekonvencionalan i efikasan

Dodajte komentar

Gerilski marketing (eng. guerrilla marketing, poznat i kao gerila-marketing) je marketinška strategija koja neobičnim metodama oglašavanja te minimalnim ulaganjem nastoji ostvariti maksimalan učinak.

Kome je namijenjen gerila marketing?

Gerila marketing namijenjen je malim i srednjim kompanijama te je odlično rješenje za oglašavanje uz minimalno ulaganje, dok velike kompanije često primjenjuju kombinaciju gerila marketinga i tradicionalnog pristupa. Njima budžeti nisu problem i uvijek će uložiti (prvenstveno kako bi podsjećali na svoj brend) u oglase na billboardima, display sistemima, TV-u, itd.

Gerilske marketinške kampanje umjesto oslanjanja na proračune, koriste se faktorom iznenađenja i taktičke fleksibilnosti, teže visokoj učinkovitosti, a potrošači su ciljani na neočekivanim mjestima.

Gerilski marketing uključuje tri glavna elementa:

• efekt iznenađenja; neobične poruke često izazivaju emocionalnu reakciju što potrošača približava proizvodu te se postiže humorom, šokantnim porukama, apsurdom te prezentiranjem na netipičnim mjestima i netipičnim medijima;

• efekt rasprostranjenosti; u gerilskom marketingu odnosi se na kampanje kojima je cilj povećati broj primatelja poruke bez istovremenog povećanja troškova (npr. internet marketing, društvene mreže, YouTube i sl.);

• efekt niskih troškova; nastaje zahvaljujući početnim niskim troškovima ulaganja u gerilske kampanje, te efektu rasprostranjenosti;

Karakteristike gerila marketinga:

Gerilska marketinška kampanja mora biti originalna i specifična da bi bila primijećena. Karakteristike uspješne gerilske kampanje su kreativnost i privlačenje pažnje, dostupnost i fleksibilnost te komunikacija i mobilnost.

Simpatičan je primjer bio vlasnik jedne knjižare, pored koje su se odmah nalazile druge dvije (konkurentske) knjižare. Konkurenti su izbaciliogromne plakate s natpisom “Akcija 50%”, a naš se gerilac, znajući da bi ga toliko spuštanje cijena otjeralo u propast, zgodno dosjetio i na svoju knjižaru iznad vrata napisao još veći plakat s natpisom “Glavni ulaz” – i mušterije su išle u njegovu knjižaru!

Cilj oglašivača je da tim kratkotrajnim oglasima generiše buku, odnosno podstakne potrošače da sami prenose informacije o događaju ili usluzi.

U nastavkuu u par linkova možete vidjeti nevjerovatno dobre gerila marketing ideje.

80 odličnih gerila marketing ideja

20+ gerila marketing primjera

Manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *