Predstavljena Bijela knjiga Savjeta stranih investitora CG

Dodajte komentar

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) je na današnjoj konferenciji za medije predstavio osmo izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2016-2017. 

Ova publikacija je ključni dokument Savjeta, u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

U promociji novog izdanja Bijele knjige učestvovali su predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen (Christoph Schoen, izvršni direktor Addiko banke), član Odbora direktora Savjeta Pal Kovač (Pal Kovacs, izvršni direktor CKB banke)  i izvršna direktorka SSICG Marija Šuković.

U razgovoru je rečeno da je 2016. i 2017. godinu obilježio period stabilnosti “sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja“, što daje razloga za optimizam kada je riječ o pravcu ekonomskog razvoja, ali i na postojanje prostora za dalja unapređenja u relevantnim oblastima poslovanja koje duže vrijeme stagniraju.

U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori baziranu na iskustvu članova Savjeta. Indeks za 2016. iznosi – 6.35, a za 2017. – 6.47, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja uzimani su u obzir lakoća obavljanja dnevnih poslovnih operacija, odnosno poteškoće sa kojima su se investitori suočavali zbog opšte poslovne klime i regulatornog okruženja.

Ocjena za 2016. godinu pokazuje stabilnost, posebno u poređenju sa 2013. i 2014. godinom, i blagi rast u poređenju sa 2015. godinom kada je ocjena iznosila 6.2. Indeks za 2017. godinu je najbolji od kako je ova vrsta evalucije uvedena.

Telekomunikacije i ICT imaju najvišu ocjenu među svim sektorima (6.86 za 2016.  i 7.14. za 2017.), a slijede sektor bankarstva/finansija (7 i u 2016. i u 2017.), turizam, i sektor proizvodnje/energetike.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine, tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava, tokom prezentacije je navedeno da osmo izdanje Bijele knjige obuhvata nekoliko novih kategorija, važnih oblasti na koje državne institucije treba da obrate pažnju: sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital. Ocjene za navedene kategorije su, kako je rečeno, relativno niske, što bi  trebalo da bude signal Vladi da te oblasti uvrsti u prioritete u Programu rada Vlade za 2018, kako bi bile reformisane u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom. Savjet je, kao i do sada, spreman da podrži Vladu u naporima da se poboljša poslovni ambijent.

Objavljivanjem osmog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava devetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnih organima u Crnoj Gori

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *