Automobilska mapa svijeta: Dizelaška Evropa, benzinska Kina i sve hibridniji Japan

Dodajte komentar

Svake godine kompanija Bosch objavljuje mapu rasprostranjenosti raznovrsnih automobilskih pogona u svijetu, odnosno motora koji se koriste širom planete. Ove godine je na njoj Japan predstavljen kao najprosperitetnije društvo u odnosu na ostatak svijeta jer u njemu raste broj hribridnih vozila brže nego bilo gdje drugo.

Ovako zapravo izgleda mapa celog sveta, poređana po vrsti automobilskih motora koji se najviše koriste u zemljama:

Benzinski motori:

Ovo je još uvjek najpopularniji pogon na svijetu. Tzv. benzince najviše voze Kinezi, gdje skoro 100% kupaca novih automobila bira benzinske motore. U SAD i Japanu se ta brojka kreće oko 75%.

Dizel motori:

U EU i Indiji svaki drugi novi automobil pokreće dizel gorivo. I u SAD raste popularnost ovih vozila – Bosch procjenjuje da će se udio zastupljenosti dizel motora u ovoj zemlji tokom 2018. povećati sa trenutnih tri na 10 odsto. Dizel je sve popularniji i u Južnoj Koreji.

Hibridna i električna vozila:

U Japanu gotovo svako peto novo vozilo sadrži hibridni pogonski sklop. Zemlja izlazećeg sunca je neosporan predvodnik elektrifikacije. Bosch prognozira da će 2020. godine od 113 miliona prodatih automobila širom svijeta oko 6,5 miliona biti pravi hibridi, 3 miliona plug-in hibridi, a 2,5 miliona skroz električni automobili.

Fleksibilna goriva:

Vozila koja se pokreću i na benzin i na alkohol (etanol) vrlo su česta u Brazilu. Drugo najveće tržište za ovakvu vrstu tehnologije su Sjedinjene Američke Države.

Komprimovani prirodni gas, CNG:

Već deset godina globalna prodaja ovog, čistog odnosno ekološkog goriva, raste za 25 odsto. U Južnoj Koreji su vozila na CNG već preuzela 11% udela na tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *