Američki građani tuže BMW zbog lažiranja podataka o štetnim gasovima

Dodajte komentar

Grupa vlasnika luksuznih automobila BMW u Sjedinjenim Državama podigla je tužbu protiv njemačkog automobilskog diva zbog uređaja instaliranih u desetine hiljada dizelskih vozila radi krivotvorenja emisija štetnih gasova, objavili su njihovi advokati.

Tužba je podnesena saveznom sudu u američkoj državi New Yersey i izdvaja dizelske modele koji su se u SAD-u prodavali u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Nakon sudske potvrde postupak će poprimiti karakter kolektivne tužbe, što znači da će biti usmjeren na zaštitu kolektivnih interesa i prava.

Advokati kancelarije Hagens Berman tvrde da su emisije štetnih gasova iz navedenih automobila čak 27 puta veće no što standardi dopuštaju a tu činjenicu prikrivali su posebni uređaji i njihov ‘manipulativni softver’.

“Na tom nivou zagađenja navedeni automobili nisu samo prljavi već ne zadovoljavaju standarde potrebne da bi se po zakonima dopusti saobraćanje po američkim ptevima i niko ih ne bi kupio da je BMW kazao istinu”, naglašava izvršni direktor i partner  advokatske kancelarije Steve Berman.

“BMW očigledno namjerno nije informisao svoje odane kupce, prisiljavajući ih da nesvjesno preuzmu ulogu aktera u degradaciji okoline”, ustvrdio je Berman.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *