Pet pravila za uređenje malog stana

Dodajte komentar

U vremenu visokih cijena nekretnina, u skoro cijelom svijetu pa i Crnoj Gori, se za kupovinu malih i funkcionalnih stanova ne odlučuju više samo samci, već i bračni partneri s djecom. Ovaj trend u svijetu postoji već godinama, a kreativni načini kako urediti mali stan i najbolje iskoristiti prostor dovedeni su do savršenstva. Tako se danas, uz par trikova, i najmanji stan može pretvoriti u funkcionalan, udoban i siguran dom. Ovo su neki od njih;

Nemojte pretrpavati stan nepotrebnim stvarima

Pravilo broj jedan kada govorimo o malom stanu možda na prvi pogled zvuči previše banalno, ali kada kažemo ‘nepotrebne stvari’ tu ne mislimo samo na komade namještaja, nego na mnoge sitnice koje zatrpavaju prostor i čine ga vizuelno manjim, a to su zavjese i paravani, gomile ukrasa i fotografija, te kućno cvijeće s kojim mnogi znaju pretjerati.

Radije se odlučite za jednu veliku umjetničku sliku, par najdražih ukrasa i uspomena, a što se tiče cvijeća, izaberite neku veću biljku ili npr. kaktuse koji, osim što lijepo izgledaju, ne zahtijevaju mnogo pažnje oko održavanja.

Razmislite i o poklanjanju odjeće i cipela koje ne nosite, a nemojte pretjerivati ni sa kupovinom električnih aparata i suđa za kuhinju. Sigurno vam ne trebaju tri miksera ili blendera, ili npr. nekoliko setova šoljica za kafu, a oni zauzimaju mnogo dragocjenog prostora.

Ne zaboravite na zidove

Funkcionalno iskoristiti čak i zidove je zlatno pravilo kod uređenja svakog malog stana. Razne zidne police su pravi spas za male prostore, a pored polica za knjige ili ukrase, zidove možete iskoristiti i za postavljanje TV uređaja, rasklopivog kuhinjskog ili radnog stola, pa čak i za biciklo.

Zidne police možete postaviti i u kuhinju, kao i kupatilu u kojem stalno trebamo dodatnog prostora za sve one sitnice kao što su peškiri, kozmetika ili sredstva za čišćenje.

Birajte ‘pametni’ namještaj

Dvostruka namjena pojedinih komada namještaja je nešto najbolje što možete nabaviti za svoj mali dom. To su npr. krevet ili kauč s ladicama u koje možete ostaviti jastuke i ostalu posteljinu ili uska komoda koja može poslužiti kao šank koji dijeli dnevnu sobu od kuhinje.

Kada govorimo o namještaju za mali stan, ne smijemo zaboraviti ni namještaj na rasklapanje kao što su stolovi i stolice koji se isto tako mogu čuvati u prostoru ispod kreveta.

Tu je i ugradni namještaj, a posebno su praktični po mjeri rađeni ormari u hodniku i spavaćoj sobi. Ako baš ne morate, ovim komadima namještaja nemojte opterećivati prostor u dnevnoj sobi.

Što se tiče dječje sobe, još uvijek su popularni tzv. kreveti na sprat, a i kreveti s ladicama u koje možete pospremiti igračke.

Minimalizam i ‘čiste’ linije

Jednostavan namještaj čistih linija i minimalističkog dizajna čini čuda za male prostore, pa pokušajte zaboraviti na raskošnu ugaonu garnituru s velikim jastucima ili velikim foteljama čiji su detalji veći od samog prostora za sjedenje.

Izbor materijala i dezena namještaja takođe pravi razliku. Primjera radi, jednobojni namještaj će u maloj dnevnoj sobi izgledati mnogo bolje nego neki cvjetnog dezena i od materijala.

Siguran dom za miran san

Kako je sigurnost kuće ili stana uvijek na prvom mjestu, naša preporuka je da za ugradnju i montažu namještaja ili na primjer, staklenih zidnih polica, angažujete osobu sa iskustvom. ‘Uradi sam’ metoda kod uređenja stana je itekako dobrodošla, no ako niste sigurni u svoje vještine, bolje je da stvari prepustite stručnjaku.

Za potpunu sigurnost vašeg doma, ne zaboravite osiguranje. Ugovaranjem odgovarajuće polise osiguranja za povoljnu cijenu ćete na najbolji način zaštititi vaš dom od raznih nepredvidivih situacija.

UNIQA osiguranje u Crnoj Gori nudi mogućnost online kupovine  osiguranja kuće ili stana sa velikim brojem osiguravajućih pokrića, među kojima su i osiguranje od požara, provalne krađe, izliva vode iz instalacije… Za izračun je dovoljno da unesete broj kvadrata vašeg stana u online formu UNIQA web shopa i odaberete paket koji vam najviše odgovara. Ukoliko svoju imovinu osigurate online (preko UNIQA webshop-a) do 10.aprila, osim uštede vremena ali i novca (popust od 10%) u prilici ste da učestvujete u nagradnoj igri i ostvarite neku od nagrada: putovanje za dvije osobe na EHF final 4 u Budimpešti, Samsung S8+ ili još jednu godinu osiguranja kuće / stana besplatno.

Naravno, polisu možete obezbijediti i u vama najbližoj poslovnici, a ukoliko želite sastanak sa UNIQA agentom prodaje kako bi dobili više detalja o uslovima osiguranja, popunite formu u nastavku:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *