Naslovne strane dnevnih novina za 27. mart – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

DANAS POTPISIVANJE UGOVORA SA NJEMCIMA

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i njemačke kompanije Steag Energy Services potpisaće danas ugovor o izradi idejnog rješenja ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja. Planirano je i potpisivanje ugovora o korišćenju sredstava za realizaciju projekta Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje za remedijaciju lokacije Pljevlja, sa ministarstvima finansija i održivog razvoja i turizma.

Spajanje Rudnika i EPCG donijeće poslovnu stabilnost

Povezivanje Rudnika uglja i Elektroprivrede (EPCG) donijeće benefite objema kompanijama i osigurati dodatnu stabilnost u poslovanju, kazao je u intervjuu za Dnevne novine izvršni direktor pljevaljske kompanije Slavoljub Popadić.

AUTO-PUT I MOST NA VERIGAMA PRIORITETI

Dionica auto-puta između Mateševa i Andrijevice, most preko Veriga, te objekti za tri klinike Kliničkog centra Crne Gore nalaze se na listi prioriteta, koju je Nacionalna investiciona komisija juče usvojila na sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Dan

Ostali bez zarade do 800 hiljada eura

Iako je Luka Bar poslala kineskoj firmi Envision Energy ponudu za pretovar opreme za izgradnju vjetrenjača na Možuri, kada je trebalo da se pristupi potpisivanju ugovora iz Luke se više nijesu oglašavali, zbog čega su Kinezi na kraju opremu iskrcali preko Port of Adrije (PoA). To je ,,Danu potvrdilo više izvora bliskih barskoj kompaniji.

Veće zarade u javnom sektoru

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su zarade u privredi manje od plata zaposlenih u javnom sektoru, kazao je predsjednik 00 Radničke partije Podgorica Radovan Tošković. Crna Gora je postala zemlja jeftinih a ne razvojnih investicija, tržište jeftine radne snage. Budućnost nam stoga nije svijetla. U Crnoj Gori nema reformi zbog nesposobnosti režima ili to ukazuje da u Crnoj Gori postoje moćne interesne grupe kojima reforme ne idu u prilog pa stoga je njihova realizacija neizvjesna i zato na političkoj sceni evo već tri decenije smjena generacija ide sporo i teško naveo je Tošković u saopštenju.

Deficit u razmjeni 131 milion eura

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za dva mjeseca ove godine, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 336,7 miliona eura, što je 9,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Izvezena roba je vrijedna 55,6 miliona, što je skoro deset odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz viši deset odsto i iznosio je 281,1 milion. Uvoz je viši pet puta od izvoza, a deficit za dva mjeseca iznosi 225 miliona. Od toga u februaru 130,9 miliona eura.

Pobjeda

Za 36 projekata dvije milijarde

Užu listu od 36 prioritetnih infrastrukturnih projekata vrijednih 2,13 milijardi usvojilajejuče i poslala Vladi na razmatranje Nacionalna investiciona komisija, kojoj predsjedava premijer Duško Marković. Na listi je osam energetskih projekata od 1,17 milijardi, šest saobraćajnih, 789,6 miliona, tri ekološka, 62,9 miliona, deset iz društvenih djelatnosti 74,2 miliona i devet ostale infrastrukture 28,3 miliona eura. Energetski projekti obuhvataju korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače, sa hidroelektranama na Morači i Komarnici…

Akcije EPCG pale sa 7,6 na 6,5 eura

Elektroprivreda je umanjila vrijednost kapitala promjenom nominalne vrijednosti akcija, saopšteno je iz Montenegroberze. Nakon ovih promjena, vrijednst kapitala je spala na 855,3 miliona eura, a akcija sa 7,6 na 6,5 eura. Komisija za hartije od vrijednosti ranije je odobrila EPCG umanjenje vrijednosti kapitala za 148,3 miliona.

Protiv Rudnika uglja 50 sudskih sporova

U izvještaju nezavisnog revizora Deloita na finansijski izvještaj pljevaljskog Rudnika uglja za 2016, koji je objavljen na Montenegroberzi, navodi se da se protiv ove kompanije vodi 50 sudskih sporova. Rudnik je 2016. završio sa profitom od 3,7 miliona eura, a Deloit je ocijenio da je kompanijski finansijski izvještaj istinit i objektivan po svim materijalno značajnim pitanjima i pozicijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *