Kina posle 25 godina uvela terminske ugovore na naftu u juanu

Dodajte komentar

Nakon četvrt vijeka najava i priprema, na Šangajskoj berzi počelo se trgovati terminskim ugovorima na naftu u kineskoj valuti.

Iako je ovaj potez važan za Kinu, jer joj dijelom omogućava kontrolu nad cijenom nafte i donosi veću promociju juana, inostrani analitičari ocjenjuju da to neće uzdrmati poziciju američkog dolara kao glavne valute u obračunavanju trgovine naftom. Prema navodima Bloomberga, trgovanje terminskim ugovorima za isporuku u septembru započelo je po cijeni od 440 juana, nešto više od referentne cijene od 416 juana.

Podsjetimo, Kina je najveći svjetski uvoznik nafte, a trgovinu tim terminskim ugovorima nudi i strancima. Kina je terminske ugovore na naftu prvi put uvela 1993. godine, ali samo za domaću upotrebu. Međutim, trgovanje je zaustavljeno već godinu kasnije zbog volatilnosti. Ostaje da se vidi hoće li stranci ulagati u kineske izvedenice zbog kapitalnih kontrola i povremenih tržišnih intervencija.

Kako navodi Bloomberg, zaključno do 21. marta za trgovanje izvedenicama na naftu registrovano je 19 stranih brokerskih kuća. Prema mišljenju analitičara, dugoročno gledajući ima smisla trgovati terminskim ugovorima na naftu u juanu s obzirom da se radi o najvećem svjetskom uvozniku. Uprkos tom statusu, Kina još nema dovoljan uticaj na globalnom naftnom tržištu da bi izvela takav prevrat i smijenila američki dolar kao glavnu valutu u trgovanju sirovom naftom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *