Deutsche Bank mijenja izvršnog direktora?

Dodajte komentar

Deutsche Bank AG razmatra kandidate za potencijalnu zamijenu izvršnog direktora Johna Cryana, usljed povećane napetosti između njega i predsjednika Nadzornog odbora Paula Achleitnera, izvijestio je Times of London, bez navođenja izvora informacija.

Banka se obratila Richardu Gnoddu, šefu međunarodnih operacija Goldman Sachs Groupe, ali on je bliži stavu da odbije ponudu, pišu novine.

Njemačka banka takođe razmatra da se obrati ponudom i generalnom direktoru UniCredita – Jean Pierre Mustieru i Izvršnom direktoru Standard Chartereda – Bill Wintersu.

Tenzije između Cryana (57) i Achleitner (61) za posljedicu ima neslaganje oko poslovne strategije, jer CEO i glavni finansijski direktor (CFO) James von Moltkepotenciraju radikalnije restrukturiranje kompanije.

Cryan

Cryan je takođe prošao godine naljutio Achleitnera ne pozivajući ga na sastanak s jednim od najvećih akcionara, kineskom HNA Group, pisao je Wall Street Journal u oktobru.

Portparolka Deutsche Bank Monika Schaller odbila je da komentariše izvještaj Timesa. Novine su izjavile da je Goldman Sachs takođe odbio komentarisati.

Prošlog marta, Cryan je predstavio treću strategiju u isto toliko godina, obećavajući povratak na “kontrolisani rast“. Ipak, neprestano poslovno posustajanje investicionoj banci je donijele gubitak stotina radnih mjesta u cilju smanjenja troškova i poboljšanje povrata.

Prihodi odjela za trgovanje, na čijem je čelu Marcus Schenckom, u četvrtom tromjesečju pali su za 27 posto, dok su naknade iz savjetovanja pale za 3 posto.

CFO Von Moltke je istakao trenutne izazove u odjelu za trgovanje na investorksoj konferenciji prošle sedmice. Jedna od njih je i jačanje eura u odnosu na dolar, što može smanjiti prihode odjeljenja za oko 300 miliona eura (368 miliona dolara) u ovom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, rekao je.

Marcus Schenck je takođe interno razmatran kao snažan kandidat za zamjenu Cryana, Times citira izjavu jednog bivšeg rukovodioca banke. Na događaju koji je prošle sedmice organizovao Bloomberg u Londonu, Schenck je stao u odbranu sadašnjeg CEO-a: “John je uvijek bio vrlo jasan – ovo nije putovanje od tri mjeseca. Ovo je višegodišnje putovanje, mislimo da smo na pravom putu“.

Izvor: Bloomberg, Predovod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *