Uber prodaje konkurenciji poslovanje u Aziji

Dodajte komentar

Američki tehnološki div Uber prodaje svoje poslovanje za posredovanje u uslugama prevoza i dostave hrane u jugoistočnoj Aziji konkurentskoj kompaniji Grab, što predstavlja  povlačenje iz međunarodnih operacija, nakon što je 2016. kompanija Didi Chuxing prodao svoje poslovanje u Kini.

Grab je najpopularnija platforma za posredovanje u uslugama prevoza u jugoistočnoj Aziji, s milionima korisnika u osam zemalja, uključujući Singapur, Maleziju, Indoneziju i Vijetnam.

Uber će zadržati 27,5 posto udjela u toj kompaniji sa sjedištem u Singapuru, a Uberov izvršni direktor takođe će se pridružiti upravnom odboru Graba. Obije kompanije postizanje sporazuma opisuju kao pobjedu za obije kompanije te njihove putnike, piše BBC.

Vrijednost posla nije objavljena, no uključuje prodaju svih operacija Ubera u regiji, uključujući uslugu dostave hrane Uber Eats.

Uberov izvršni direktor Dara Khosrowshahi rekao je da transakcija predstavlja “dokaz Uberovog izuzetnog rasta u jugoistočnoj Aziji u posljednjih pet godina”.

“To će nam pomoći udvostručiti naše planove za rast, s obzirom da snažno ulažemo u naše proizvode i tehnologiju kako bismo stvorili najbolje iskustvo za kupca na svijetu”, kazao je Khosrowshahi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *