Lagarde predložila “fond za crne dane”

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde predložila je danas kreiranje “fonda za crne dane” na nivou eurozone da bi se pomoglo članicama u slučaju ekonomskih kriza u budućnosti.

Lagardeova je u govoru u Berlinu pohvalila “održivi i ravnomjerno raspoređeni rast” globalne privrede.

“Ali postoje druge, snažne prijeteće stvari pred nama. Pomislite na rastući populizam i kratkovide pozive na protekcionizam”, rekla je direktorica MMF-a.

Ona je pozvala članice eurozone da se pripreme za sljedeći ekonomski pad i razviju modernizovane unije kapitalnih tržišta, poboljšaju bankarsku uniju i krenu dalje prema fiskalnoj integraciji.

Lagardeova je rekla da bi kreiranje centralne fiskalne alatke pružilo garancije investitorima.

Prema njenom prijedlogu, članice bi svake godine uplaćivele novac u fond za crne dane, kako bi se sredstva nagomilala u dobrim vremenima, a transferi bi se vršili tokom kriza.

U ekstremnim okolnostima, države bi mogle da pozajmljuju novac od ovog fonda i vraćaju zajmove kroz uplate fondu u budućnosti, dodala je Lagardeova.

Transferi iz fonda bili bi uslovljeni poštovanjem fiskalnih pravila EU, a uplate u fond bile bi najveće u vrijeme najpovoljnijih ekonomskih okolnosti.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *