Formirana stručna komisija za zaštitu NLB banke

Dodajte komentar

Ustavna komisija slovenačkog parlamenta u ponedjeljak je imenovala stručnu komisiju ekonomista i pravnika zaduženih izraditi prijedlog ustavnog zakona u svrhu zaštite Nove Ljubljanske banke (NLB) od presuda hrvatskih sudova vezanih za tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb.

Vlada Mire Cerara spremna je da učestvuje u traženju rješenja za zaštitu imovine NLB-a i podržava ciljeve zakonskog rješenja koje je dala opozicija, no dodaje da sredstva koja će biti upotrebljena moraju biti u skladu sa “slovenačkim ustavom, međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU-a”, zbog čega će zakonski predlog koji su uložili zastupnici Slovenačke demokratske stranke (SDS) i stranke Nova Slovenija (NSI) biti potrebno doraditi.

Spomenute su stranke predložile da parlament u sadašnjem sastavu, prije svog raspuštanja zbog skorih parlamentarnih izvora, donese ustavni zakon kojim bi se Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) koja je u 100-postotnom vlasništvu države, zabranila bila kakva isplata prema rješenjima hrvatskih sudova, u slučajevima koji se vode u tužbi Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke protiv NLB-a, a vezano za prenesenu deviznu štednju hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci Zagreb.

Predlog ustavnog zakona koji su predložile te dvije stranke predviđa i “finansijske kompenzacije” koje bi na imovini hrvatskih poduzeća u Sloveniji koja su u državnom vlasništvu mogla provoditi slovenačka finansijska uprava ako bi do izvršenje na imovini NLB-a u Hrvatskoj zbog pravomoćnih rješenja u tužbama protiv NLB-a zbog stare devizne štednje ipak došlo.

Rasprava o takvom zakonskom predlogu u ponedjeljak je započeta na ustavnoj komisiji u parlamentu jer je za predlog takvog zakona potrebna dvotrećinska većina i komplikovan postupak inicijative za promjenu ustava.

Opozicija isistira da se uprkos vremenskom ograničenju zbog parlamentarnih izbora koji se očekuju krajem maja ili početkom juna ustavni zakon potvrdi što prije. Za to će – navode poznavaoci slovenačkog zakonodavnog sistema – biti potrebno nekoliko sjednica ustavne komisije i barem dvije vanredne sjednice parlamenta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *