Facebook prikuplja čak i podatke o pozivima i porukama s Android telefona

Dodajte komentar

Već danima ne stišava se bura oko skandala koji se vrti oko Facebooka i njegove nedovoljne zaštite privatnih podataka korisnika.

Velik broj ovako prikupljenih podataka, o preko 50 miliona korisnika, dospio je u ruke kompaniji Cambridge Analytica, a oni to iskoristili za manipulisanje glasačima. Sada, pak, doznajemo kako Facebook ima pristup čak i onim podacima za koje niko nije mislio da bi ih mogli imati.

Kada se koristimo Facebookom više-manje nam je jasno da oni mogu o nama doznati mnogo toga kroz klikove, navike surfovanja, ali i kroz informacije koje sami tamo postavimo. Međutim, malo ko je očekivao da će ih interesovati i podaci o tome s kime telefoniramo ili kome šaljemo SMS poruke. A upravo to je ono što je pronađeno u Facebookovim arhivama.

Developer Dylan McKay je, uslijed skandala s Cambridge Analyticom, otišao na Facebook i odande preuzeo vlastitu arhivu, sve podatke koje društvena mreža o njemu čuva – i nemalo se iznenadio.

Pronašao je tamo, uz vlastite objave, podatke o prijateljima i oglašivačkim preferencijama, podatke sa svog Android telefona koji su uključivali istoriju poziva i poruka. Radi se o tzv. metapodacima, koji pokazuju vrijeme i trajanje odlaznih i dolaznih poziva, te brojeve s kojima su pozivi uspostavljeni (ili kojima su slate poruke). Ovu su činjenicu potvrdili i drugi korisnici koji su slične podatke našli u vlastitim arhivama.

Facebook je na ove navode reagirao putem bloga, u kojem su naveli da je istina kako neke podatke o kontaktima s telefona prikupljaju – ali samo prilikom instalacije aplikacije Messenger ili Facebook Lite na Android telefone, i samo ako to korisnik dozvoli. Podaci se, kažu, ne ažuriraju s vremenom, niti ih društvena mreža ikome prodaje.

S druge strane, Facebookovo objašnjenje ne prihvataju korisnici poput McKaya, koji kažu da su im podaci prikupljani kroz duže razdoblje, i da o tome nisu bili obaviješteni kod reinstaliranja spornih Facebookovih aplikacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *