Crna Gora najviše izvozi metale a uvozi mašine

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva dva mjeseca ove godine je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 336,7 miliona EUR, što je 9,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 55,6 miliona EUR, što je 9,7 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio viši deset odsto i iznosio je 281,1 milion EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,8 odsto i ista je u odnosu na isti prošlogodišnji period”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 17,5 miliona EUR, koji čine obojeni metali 12 miliona EUR i gvožđe i čelik 3,9 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 70,8 miliona EUR, koji čine drumska vozila 23,3 miliona EUR i električne mašine, aparati i uređaji 15,7 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 12,4 miliona EUR, Mađarska sa 6,8 miliona i Turska 4,7 miliona EUR.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 49,3 miliona EUR, Kina sa 27,8 miliona EUR i Njemačka 24,1 milion EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *