Rusija i Kina pripremaju odgovor na američke carine

Dodajte komentar

Rusija će vjerovatno pripremiti popis ograničenja na uvoz određenih proizvoda iz Sjedinjenih Država kao odgovor na američke carine na uvoz čelika i aluminija, a na sličan se potez sprema i Kina.

Ruska najava nadovezala se na upozorenje Pekinga da bi mogao uzvratiti protivmjerama na najavljene američke carine, što je podstaklo strah od globalnog trgovinskog rata.

Ruski proizvođači čelika i aluminijuma minimiziraju potencijalni učinak američkih carina, ali iz ruskog ministarstva trgovine upozoravaju da će one ipak imati uticaja. “Mi ćemo pripremiti naše mišljenje, dostaviti ga ministarstvu ekonomije i obratiti se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)”, kazao je zamjenik ruskog ministra trgovine Viktor Jevtukov, prenosi agencija Interfax.

“Vjerovatno ćemo pripremiti predloge o protivmjerama, odnosno restrikcije na uvoz američke robe. Mislim da će sve zemlje ići tim putem”, dodao je.

Američke carine mogle bi koštati ruske proizvođače čelika dvije milijarde dolara, a one koji proizvode aluminijum milijardu dolara, izjavio je Jevtukov, pozivajući se na preliminarne procjene ruskog ministarstva trgovine. Pritom nije bilo jasno odnose li se te procjene na godišnje gubitke.

Kinesko ministarstvo trgovine, takođe je saopštilo da planiraju mjere u vrijednosti do tri milijarde dolara na uvoz iz SAD-a radi protivteže američkim carinama na uvoz čelika i aluminijuma.

Na njihovoj listi je 128 američkih proizvoda, koje bi protivmjere mogle obuhvatiti. Najavljene su tako carine od 25 odsto na uvoz američke svinjetine i reciklirani aluminijum i carine do 15 odsto na uvoz čeličnih cijevi, voća i vina. Datum stupanja na snagu nije određen.

Vrijednost planiranih carina od tri milijarde dolara čak je 20 puta manja od vrijednosti paketa, koji je predložio predsjednik SAD Donald Tramp, što su analitičari protumačili kao uzdržanost Pekinga, koji time pokazuje da ne želi trgovinski rat.

Ostali sektori koje bi Kina mogla zahvatiti uključuju američku soju i avione. SAD izvozi 62 odsto soje i 25 odsto aviona “Boeing” u Kinu, objavilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *