Naslovne strane dnevnih novina za 24. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U marketima 90 odsto uvezenih proizvoda

Vlada bi trebalo da sprovede kampanju za veće korišćenje nacionalnih proizvoda, s obzirom na to da se u supermarketima nalazi oko 90 odsto uvezenih, ocijenio je predstavnik Evropske federacije sindikata poljoprivrede, hrane i turizma (EFFAT) Amd Spahn. On je u petak na konferenciji za novinare u Savezu sindikata kazao da se oni artikli koji su proizvedeni u našoj držav, izvoze u druge zemlje regiona, tamo pakuju i ponovo uvoze u Crnu Goru.

CRBC SPREMAN DA ODMAH NASTAVI GRADNJU AUTO-PUTA

Predstavnici Vlade i kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat gradnje auto-puta Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva. Njime je kineska kompanija izrazila spremnost da učestvuje i u nastavku gradnje auto-puta i realizaciji preostale dvije dionice.

Crnogorska ekonomija u 2017. rasla 4,4 odsto

Realna stopa crnogorske ekonomije u prošloj godini iznosila je 4,4 odsto, pokazali su preliminarni podaci Monstata, što je premijer Duško Marković ocijenio kao izvanredan rezultat Vladine ekonomske politike. On je kazao da je ta stopa najveća u regionu i da ove godine očekuje nastavak takvog trenda.

Dan

Gase kćerke firme

Akcionari Luke Bar donijeli su odluku da se pokrene proces restrukturiranja tog preduzeća, a da će konačnu odluku o tom procesu donijeti na sjednici krajem juna, kazao je za “Dan predsjednik Sindikata lučkih radnika Vladimir Obradović. Onjenajučerašnjoj skupštini tražio da menadžment preduzeća objedini sve kćerke firme Luke u jednu, tj. da kćerke firme postanu sektori u okviru barske Luke.

BDP veći za četiri odsto

Realna stopa rasta crnogorske ekonomije u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 4,4 odsto. Direktorica Monstata Gordana Radojević kazala je da je realna stopa rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu preliminarno iznosila četiri odsto.

Kinezima namještaju posao od 1,5 milijardi

Najavljeno potpisivanje memoranduma o saradnji na poslovima nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare između Vlade i kineskog CRBC-a predstavlja otvoreno favorizovanje te kompanije u novom poslu vrijednom blizu 1,5 milijardi eura, ocijenili su iz MANS-a. Memorandum o razumijevanju i saradnji sa CRBC-om, koji je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici vrijednoj skoro milijardu eura, za projekat izgradnje ostalih dionica do granice sa Srbijom na principima javno-privatnog partnerstva potpisali su juče ministar saobraćaja Osman Nurković u ime Vlade, Ćie Ping u ime Eksim banke, te u ime CRBC-a Žang Ćiaojuai i Hei Šićijang.

Pobjeda

Dvije dionice ugovoriti do juna 2019. godine

Predstavnici Vlade i kineske kompanije CRBC potpisali su juče u Podgorici memorandum o razumijevanju i saradnji za izgradnju autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva.
Memorandum su potpisali ministar saobraćaja Osman Nurković i tehnički direktor CBRC-a u Crnoj Gori Sun Jaoguo.

U nacionalnim parkovima 47 divljih objekata

U Crnoj Gori je zvanično registrovano 40.323 objekta koji su podignuti bez dozvole, 932 bez upotrebne dozvole, 2.457koji su prekoračili dozvoljenu gradnju, navodi se u izvještaju o stanju uređenja prostora za prošlu godinu, koji je Vlada usvojila u četvrtak.Nelegalnih objekata je, međutim, mnogo više. Prije pet godina tadašnji resorni ministar Branimir Gvozdenović izjavio je da se procjenjuje da je 100 hiljada objekata podignuto bez dozvole. Divlje gradnje nije pošteđeno ni pet nacionalnih parkova.

Od Uprave za nekretnine tražili promjene upisa

Uprava za imovinu Crne Gore je prije više od tri godine preuzela upravljanje nad 29 skloništa na teritoriji Podgorice, od ukupno 47 (dva atomska, a ostalo su javna i blokovska), koja su bila u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, tačnije Direktorata za vanredne situacije. Prije mjesec su od Uprave za nekretnine dobili rješenje kojim se dozvoljava brisanje pravo korišćenja Uprave za odbranu RCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *