Wall Street potonuo više od 2 posto pod prijetnjama od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u šest nedjelja, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump preduzeo prve korake prema uvođenju carina na uvoz kineske robe.

Dow Jones potonuo je 724 boda ili 2,93 posto, na 23.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,52 posto, na 2.643 boda, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 7.166 bodova.

Oštar pad indeksa uslijedio je nakon što je Trump potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Prema uslovima iz te uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konsultacionog razdoblja, koje može trajati 30 dana, a na listi za carine nalazi se oko 1.300 proizvoda, uglavnom iz sektora informatike, potrošačke elektronike i telekomunikacija.

Na odgovor iz Pekinga nije trebalo dugo čekati. Kineske vlasti zatražile su od SAD-a da se predomisli i donese oprezne odluke.

“Ako će SAD pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja u odbrani svoji vlastitih i legitimnih interesa svim potrebnim sredstvima”, poručila je kineska ambasada i upozorila da će taj jednostrani protekcionistički potez imati štetan završetak za američke kompanije, potrošače, kao i za tržišta.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za rublje, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

“Na tržištu je trenutno previše negativnog raspoloženja. Moguć je dalji pad cijena dionica neko vrijeme. Ne vidim ništa na vidiku što bi uvjerilo ulagače da je situacija odlična”, kaže John Carey, menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Zbog strahovanja ulagača od kineskih protivmjera, među najvećim je gubitnicima jučer bio industrijski sektor, s prosječnim padom cijena za 3,3 posto.

Pritom su dionice industrijskih divova, kao što su Boeing i Caterpillar, potonule više od 5 posto.

Oštro su, prosječno 3,7 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru, dok je S&P indeks tehnološkog sektora izgubio 2,7 posto. U tom je sektoru, kao i proteklih dana, najveća gubitnica bila dionica Facebook zbog skandala koji nekoliko dana potresa ovu kompaniju.

Check Also

Samsung Galaxy S20 serija zvanično predstavljena u Podgorici

Kompanija Samsung je domaćoj javnosti u Podgorici predstavila tri nova flegšip telefona iz Galaxy S20 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *