Trgovinski rat na vratima: Danas zasijeda Savjet Svjetske trgovinske organizacije

Dodajte komentar

Na zahtjev Kine i Rusije danas će se Savjet Svjetske trgovinske organizacije pozabaviti carinama koje su na uvoz čelika i aluminijuma uvele SAD.

Kina i Rusija su zahtjev podnijele odvojeno, ali će ih Savjet na sopstvenu inicijativu objediniti, piše ruski list Komersant.

List procjenjuje da izgledi za intervenciju STO nisu veliki jer, procjenjuje Komersant, SAD će se braniti istim argumentima kojima se branila Rusija u trgovinskom sporu s Ukrajinom.

Prema proceduri STO, stranama u sporu bi najprije trebalo da bude dat rok od 60-65 dana da se same dogovore.

Posto je američka administracija juče donijela odluku da uvoz iz Kine optereti carinama čija se vrijednost procjenjuje na 60 milijardi dolara i uvede ograničenja za kineske investicije u SAD, sa zebnjom se očekuje odgovor Kine od koga će zavisiti da li će svijet skliznuti u pravi veliki trgovinski rat.

Na rizik od ovog rata, berze u Evropi i Americi reagovale su potonućem u crveno.

Još 1. marta kad je američki predsjednik Donald Tramp donio odluku o uvodjenju carina na čelik i aluminijum, Moskva je saopštila da će mjera naročito pogoditi tri ruske firme – Evraz, NLMK i TMK – koje isporučuju 2 miliona tona čelika svojim firmama u SAD, kao i firmama Severstalj i Rusal koje u SAD izvoze čelik i aluminijum.

Kina i Rusija nisu najveći snabdjevači SAD čelikom i aluminijumom. Glavni snabdjevač – Kanada ( 17% od Ukupno 35 miliona tona čelika i 50% od 6 miliona tona aluminijuma godišnje) privremeno je oslobođena plaćanja carina kao i Meksiko, EU, Australija, Argentina, Brazil i Južna Koreja.

Evropska unija izuzeta od američkih carina na čelik

Savjetu Evropske unije stigla je dobra vijest iz Vašingtona: i proizvođači iz Evropske unije biće izuzeti od carina na čelik koji je uvela Amerika.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom odmah je započela pregovore s predstavnicima američke administracije kako bi dokazala da evropski čelik ne predstavlja bezbjednosni rizik za američko tržište.

Prema ranijoj izjavi američkog ministra finansija Stivena Munčina, od partnera se u pregovorima očekuje da ukinu barijere na svojim tržištima za američku robu ili da povećaju uplate u budžet NATO.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *