Podgorički model: Restrukturirano 23,7 miliona kredita

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je pokrenulo javnu raspravu o nacrtu izmjena zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koji je pripremila Centralna banka (CBCG). Nacrt izmjena zakona biće na javnoj raspravi do 1. aprila, a izmjena se odnosi na produžetak roka primjene za još godinu.

Skupština je usvojila Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koji je stupio na snagu 2. maja 2015. godine. Izmjenama i dopunama tog zakona, realizovanim prošle godine, izmijenjena su neka važeća rješenja i rok je produžen do 2. maja.

“Efekti usvojenih rješenja su evidentni jer su od primjene izmijenjenog zakona do 28. februara restrukturirani krediti u iznosu od 23,7 miliona eura, od čega se na preduzeća odnosi 22,6 miliona, ili 95,4 odsto, a na građane 1,1 milion, ili 4,6 odsto”, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, nekvalitetni krediti na kraju decembra prošle godine iznosili su 197 miliona eura i činili su 7,3 odsto ukupnih kredita. U odnosu na decembar 2016. godine, nekvalitetni krediti su manji 20,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *