Lloyd’s of London zaključio 2017. s gubitkom od 2 milijarde funti

Britanski Lloyd’s of London izvijestio je u srijedu da je u 2017. godini ponovo poslovao s gubitkom, nakon pet pozitivnih godina, objašnjavajući ga nizom razornih uragana i drugih prirodnih katastrofa.

Gubitak prije poreza iznosio je u 2017. godini dvije milijarde funti (2,3 milijarde eura). U godini ranije kompanija je poslovala s dobiti prije oporezivanja od 2,1 milijardu funti.

“Tržište je imalo veoma tešku godinu u 2017. zbog izazovnih tržišnih uslova i značajnog uticaja prirodnih katastrofa”, objašnjava izvršna direktorica Inga Beale.

“Zbog tih je faktora Lloyd’s prvi put u šest godina poslovao s gubitkom”, dodala je Beale.

Ukupni je iznos traženih isplata osiguranja za pretrpljene štete u prošloj godini dosegnuo 4,5 milijardi funti, dvostruko više nego u u 2016.

“Uz uragane Harvey, Irmu i Mariju, među ostalim katastrofama (u 2017. godini), tu su i razorni požari u Kaliforniji, potres u Meksiku, poplave prouzrokovane monsunima u Bangladešu i klizanje zemljišta u Kolumbiji”, navodi predsjednik uprave Lloyd’sa Bruce Carnegie-Brown.

Gubitak se vremenski poklopio s pripremama kompanije za poslovanje nakon Brexita, uz najavljeno otvaranje podružnice u Brisleu početkom iduće godine.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.