Proteinskim čokoladicama do velike zarade

Dodajte komentar

Piter Rahal pokrenuo je 2012. godine RxBar, kompaniju koja je proizvodila proteinske čokoladice poznatu po svojoj elegantnoj, minimalističkoj ambalaži.

Pet godina kasnije, on i saosnivač Džared Smit prodali su svoju startap kompaniju Kelogu za 600 miliona dolara. Prenosimo njihov intervju za Inc.com, sa uvjerenjem da će možda probuditi ideje za sličnim poduhvatima i kod nas.

Zašto ste započeli posao sa hranom?

Porodica mog oca bavi se proizvodnjom sokovnih koncentrata, a majčina proizvodnjom sokova. Obje strane porodice su mi porijeklom iz Libana, a mom ocu su moju majku nabacili na sahrani mog ujaka. Pokušao sam da se zaposlim u porodičnom poslu, ali zbog internih političkih razloga nije bio trenutak za to. Negdje sam pročitao 2012. godine da bi mi za pokretanje posla sa proteinskim čokoladicama bilo potrebno samo oko 10.000 dolara, a svaka budala može da napravi čokoladicu. Prodavali smo ih direktno teretanama i preko interneta. Džared i ja smo uložili po 5.000 dolara, a mislili smo da bi to mogao da bude posao vrijedan 10 miliona dolara. Prošle godine, neto prihod nam je porastao na 131 milion dolara.

Kako ste pronašli pravog kupca?

Od deset kompanija koje su se interesovale za našu kompaniju, sastali smo se sa predstavnicima četiri. Znali smo šta nećemo. Obojica smo alergični na investitore privatnog kapitala. Oni nisu tehničari. Oni bi samo da maksimizuju profit i poslije da prodaju firmu. A nismo željeli ni da prodajemo dio po dio kompanije . Željeli smo da prodamo 100% naše firme, jer cio taj proces traje predugo. Sa ljudima iz Keloga prvi put smo se sastali u martu, a prodaja nije zaključena do oktobra.

Zašto ste se odlučili za prodaju?

Nikada nismo planirali da prodamo. Onda su negdje u januaru 2017. počeli da nam se javljaju potencijalni kupci. To je mene i Džareda podstaklo da popričamo o tome šta želimo da naša firma „bude kad poraste“. Na kraju krajeva, postoje dvije opcije: ostati porodična firma i držati je u vlasništvu generacijama, ili je utopiti u veću organizaciju. E sad, ja imam iskustva sa nepotizmom – porodična preduzeća su komplikovana. Niko tu nije objektivan. E, mi smo baš htjeli da budemo objektivni i da maksimizujemo potencijal brenda. Odlučili smo da pronađemo partnera koji nam je sličan po poslovnoj kulturi i koji ima „mišiće“ da ubrza rast naše firme.

Još uvijek vodite RxBar, samo sada u okviru ogromne korporacije. Kako izbjegavate da vas progutaju?

Osnovni način da zaštitimo svoju firmu je da je zaslužimo. Ako prebacimo norme, onda super, zaradili smo. Ali ako podbacimo i firma počne da propada, onda ćemo morati da se mijenjamo.

Izvor: BizLife, Inc.com
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *