Nakon nesreće sa Uberom: Hyundai najavio oprez u razvoju autonomnih automobila

Dodajte komentar
Nakon što je Uberov autonomni automobil udario i usmrtio ženu u Arizoni, sudbina je samovozećih automobila neizvjesna, a najveće je pitanje hoće li se negativni publicitet odraziti i na poslovanje Ubera.

Kada je poziciju izvršnog direktora Ubera prošle godine preuzeo Dara Khosrowshahi, investicije su za autonomna vozila porasle s nekoliko stotina miliona dolara na 1,17 milijardi dolara utrošenih u istraživanje i razvoj nove tehnologije.

Za kompaniju koja je prošlu godinu završila s gubitkom od 4,5 miljardi dolara to predstavlja značajan trošak“, poručuju na Bloombergu.

Nakon tragične nesreće u Arizoni, Uber je očekivano zaustavio sva testiranja autonomnih vozila dok se ne sprovede službena istraga. Ova će nesreća, smatraju na Bloombergu, povećati rizik Khosrowshahijevog skupog i opasnog projekta koji je trebao transformisati prevozni sektor.

Takođe, razvoj situacije budno prati i kompanina Lyft, najveći Uberov poslovni suparnik na američkom tržištu „on-demand” prevoza. Lyft je nedavno saradnju sklopio s Fordom, GM-om, Alphabetom i Magna Internationalom, a ta saradnja znači puno niže troškove istraživanja i razvoja autonomnih vozila za Lyft.

Zasad poslovanje Ubera nije pogođeno nesrećnom epizodom i investitori ne pokazuju nikakvu zadršku, poručuju na Bloombergu, a Uber čak planira i dodatni rast u tekućoj godini.

Međutim, nakon prve ljudske žrtve u slučaju autonomnih vozila i ostale kompanije pokazuju oprez i „povlače kočnicu” svojim projektima samovozećih automobila. Primjerice, Hyundai Motor je najavio veći oprez u razvijanju te tehnologije.

„Druge kompanije, po našoj procjeni, imaju puno opuštenije sigurnosne standarde“, poručili su iz Hyundai i dodali da će autonomnu prevoznu tehnologiju predstaviti tek kada mogu garantovati potpunu sigurnost, prenosi Investing.com.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *