Sindikat Luke Bar traži objedinjavanje izdvojenih firmi, brojne tužbe radnika protiv kompanije

Dodajte komentar
Luka Bar

Sindikat lučkih radnika Luke Bar podnio je inicijativu da se pod okrilje Luke vrate njene dvije ćerke firme, hotel “Sidro” i Lučko-bezbjednosni poslovi.

Predsjednik ovog sindikata Vladimir Obradović kazao je da njihovo odvojeno poslovanje stvara samo nepotrebne troškove majci firmi, odnosno, Luci Bar.

“Inicijativa je pošla ka odboru direktora Luke Bar i on treba da odluči da li će biti razmatrana na skupštini akcionara 23. marta, kojoj ću kao akcionar prisustvovati”, kazao je Obradović.

On je naveo da je upoznat sa promjenom dnevnog reda Skupštine, odnosno o sklanjanju tačke “Davanje saglasnosti na Sporazum u dijelu primjene Opšteg kolektivnog ugovora i Kolektivnog ugovora kod poslodavca”, ali ne i sa njenom sadržinom zbog čega je ne može komentarisati.

Na pitanje kakva je situacija sa dugovanjima Luke prema radnicima od 2009. godine, Obradović je kazao da postoje tužbe 96 radnika po četiri osnova.

“U jednoj tužbi se traži isplata razlika u cijeni rada do 140 eura, koliko je u našem kolektivnom ugovoru, jer je bila plaćana cijena rada od 70 eura. Od aprila 2016. plaća se cijena rada od 90 eura, koja je zakonski minimum, ali, to je i dalje ispod našeg Kolektivnog ugovora. Tu su i tužbe za smjenski rad i za neplaćene putne troškove još od 2008”, rekao je Obradović.

On je dodao da je po jednoj tužbi u Osnovnom sudu Bar presuđeno u korist radnika, te da je ta presuda zbog žalbe sada na Višem sudu, a za ostale se čeka završetak vještačenja.

“Naš sindikat je stao iza tužitelja, iako svi ovi radnici nisu članovi našeg sindikata”, rekao je Obradović. SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *