Propao najveći svjetski lanac prodavnica igračaka: 33.000 radnika ostaje bez posla

Dodajte komentar

Najveći maloprodajni lanac trgovina igračkama, američki Toys ‘R’ Us na rubu je potpune propasti, javlja Wall Street Journal.

Nekoliko mjeseci nakon što je ušao u stečajni postupak prema čuvenom članku 11 američkog stečajnog zakona zbog nagomilanih finansijskih dubioza, kompanija je u srijedu prvo objavila da zatvara svoje trgovine na području Evrope, a onda je stigla i šokantna vijest da se vrlo vjerovatno zatvaraju i sve trgovine u SAD-u, što znači da će bez posla vrlo brzo ostati najmanje 33.000 ljudi.

Kompanija koja je osnovana prije 70 godina u Americi ima dućane na oko 700 lokacija, a ovo će biti jedna od najvećih likvidacija u maloprodajnom sektoru u SAD-u od propasti Sports Authorityja, koji je kolaps doživio prije dvije godine pri čemu je zbog zatvaranja 460 lokala na zavodu za zapošljavanje završilo gotovo 15.000 ljudi.

Glavni izvršni direktor Toys ‘R’ Usa David Brandon otkrio je sudbonosnu vijest svojim radnicima u srijedu, najavljujući da će sve dokumente potrebne za pokretanje likvidacije predati već do kraja dana. (Jutarnji.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *