Švajcarski franak bi ponovo mogao postati privlačan ulagačima

Predsjednik švajcarske središnje banke Thomas Jordan upozorio je u četvrtak da su protekcionističke tendencije SAD-a veliki rizik za švajcarsku ekonomiju i da bi mogle ponovo podstaći potražnju za frankom, tradicionalnim sigurnim utočištem za ulagače.

“Rizici se još nisu ostvarili, ali ako međunarodna trgovina ne funkcioniše dobro, to je štetno za sve”, rekao je Jordan u intervjuu u četvrtak za švajcarsku televiziju SRF.

“Sigurna utočišta tražena su u vrijeme političke neizvjesnosti ili velikih promjena na finansijskim tržištima. Okidač može biti i protekcionizam”, kazao je on.

Ulagači bi mogli brzo krenuti u kupovinu franka ako se pojave rizici poput protekcionizma ili sukoba između Evrope i Rusije, naglasio je Jordan.

Njegov intervjuu vremenski se poklopio sa završetkom redovne sjednice SNB-a na kojoj je zadržana ultralabava monetarna politika. Takvu odluku su očekivali svi ekonomisti koji su učestvovali u Reutersovoj anketi.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.