9 korisnih savjeta za lakše korištenje Googlea

Google je postao neizostavan dio svakodnevnog života i rada. Kad god nešto ne znamo – od informacije o radnom vremenu zubara, do uputstava kako doći do njega pa čak i kako mu na nekom stranom jeziku objasniti šta vam treba – Google je tu.

Većina ljudi Google koristi bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj pretraživač i upišu ono što ih zanima, a Google je taj koji definiše njihov zahtjev.

No, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, tačnije i konkretnije rezultate?

Koristite navodnike za veću preciznost.

Tražite li informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobitćete preciznije rezultate stavite li ime u navodnike. Npr. “Petar Petrović” umjesto samo Petar Petrović. Naime, kad koristite navodnike, Google traži cijelu kombinaciju u svojim rezultatima, a ako koristite bez navodnika onda traži gdje se sve pojavljuju sve tri riječi.

Upišite minus za eliminaciju nekih rezultata.

Često želite da nađete specifičnu informaciju, ali u gomili rezultata koje Google izbaci to može biti problematično. Upišete li traženi pojam i potom znak minusa te pojam koji ne želite imati uključen u pretraživanje, bit će vam lakše pronaći ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil, eliminisaće će sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

Stavite zvjezdicu umjesto nepoznate riječi.

Ne možete se sjetiti kako se neko zove, ali znate prezime. Izvrsno, samo upišite zvjezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rješenja. Npr. “* Stones” rezultirat će (u velikom broju) informacijama o Rolling Stonesima

Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa.

Tražite li nečiji profil na društvenoj mreži ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, u pretrazi koristite znak “@” i pojam koji želite pronaći. Npr. Upišete li “@bankar.me” dobićete popis svih profila na društvenim mrežama svog omiljenog portala.

Želite li kombinovati pretrage, koristite naredbu OR.

Niste sasvim sigurni šta tačno tražite? Kombinujte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR kako biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Budva OR Kotor dati će rezultate i za Budvu i za Kotor.

Kupujete li nešto i želite više informacija o proizvodima u određenom cjenovnom razredu, uz ime proizvoda upišite “euro” (ili koju drugu valutu) i cijenu.

Npr. laptop eura 200 i dobićete informacije o laptopima koji je prodaju po cijeni do 200 eura.

Ako ste spremni daizdvojite neku svotu i tražite nešto u određenom cjenovnom razredu, upišite dvije tačke (..) između najniže cijene i najviše.

Npr. putovanje 200, 300 eura pokazaće vam rezultate za turistička putovanja u tom cjenovnom rasponu.

Tražite li nešto na tačno određenoj web stranici, iskoristite Google i upišite “site:”.

Npr. site:banke.bankar.me Google i dobit ćete sve tekstove vezane za Google na našem omiljenom portalu.

Želite li pak saznati koje su stranice, kompanije ili pojmovi povezani, poslužite se naredbom “related:”.

Upišete li npr. related: banke.bankar.me dobićete informaciju o svim povezanim stranicama.

Naravno, sve se ove naredbe mogu dodatno kombinovati kako biste uz najmanje gubljenja vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu. Isprobajte!

(Manager.ba, Bankar.me)

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.