Uprkos skandalima, Volkswagen 2017. imao veću zaradu nego 2016. godine

Dodajte komentar

Uprkos skandalima u vezi s manipulisanjem izduvnim gasovima i prijetećim zabranama upotrebe vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje podržava upotrebu ove vrste motora.

Matijas Miler, generalni direktor koncerna VW, u obraćanju na predstavljanju godišnjeg poslovanja kompanije u Berlinu istakao kako vjeruje da će dizelski motor doživjeti renesansu.

“Ja ne samo da se nadam nego sam i duboko uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita okoliša u pitanju, dio rješenja, a nikako problema”, rekao je Muller.

Istakao je i da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljen-dioksida nego benzinski motori.

U obraćanju prisutnima najavio je kako će Volkswagen do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi evra u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

”Sljedeće četiri godine u sektore elektropogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložit ćemo preko 34 milijardi eura”, kazao je Miler.

Volkswagen je u Berlinu predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordnu prodaju i zaradu.

Zahvaljujući prvenstveno snažnoj potražnji u SAD-u i Kini, njemačka kompanija je 2017. godine ostvarila zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *