EU tržišta – otvaranje: Berze u blagom plusu zahvaljujući Adidasu

Uprkos protekcionističkim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa i padu cijena dionica na azijskim berzama tokom noći, na evropskim berzama najvažniji indeksi u srijedu prijepodne uspjeli su blago da ojačaju, zahvaljujući rastu cijena dionica Adidasa i rudarskih kompanija.

Panevropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,2 posto.

Istovremeno, londonski Ftse indeks bio je takođe u plusu 0,2 posto, na 7.153 boda, frankfurtski DAXC za 0,14 posto, na 12.237 bodova, a pariški CAC za 0,17 posto, na 5.251 bodu.

Od najvažnijih indeksa, jedino je španski Ibex bio u minusu i to za pola posto, pod pritiskom pada cijene dionice Inditexa, vlasnika modnog lanca Zare, za 5,1 posto, zbog razočaravajućih prodajnih rezultata.

Njemačka sportska kompanija Adidas podigla je ciljanu dobit za 2020. godinu te najavila plan otkupa vlastitih dionica vrijedan 3 milijarde eura, što je podiglo cijenu njene dionice za 8,8 posto.

Znatno su poskupjele i dionice rudarskih kompanija, u prosjeku za 1,1 posto, jer su najnoviji podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnju ukazali na njen snažan rast. U prva dva mjeseca ove godine, naime, kineska industrijska proizvodnja porasla je 7,2 posto, podaci su kineskog statističkog zavoda. To je iznad očekivanja, s obzirom na konsenzus analitičara o rastu proizvodnje za 6,1 posto.

No, tehnološke dionice našle su se pod pritiskom prodaja, jer je američki predsjednik Trump zaprijetio uvođenjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, ciljajući posebno na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *