ERSTE blog: Izgovorila sam sudbonosno „DA“

1 komentar

Godinama već razmišljam o njemu. Dešava mi se noću da ne mogu zaspati razmišljajući šta da radim. Da li se skrasiti? Knjige, pozorišta, koncerti – puno manje ili isto?  Smanjiti putovanja? Da li mogu i putovati i skrasiti se, da li ću moći izdržati? Naučila sam biti kao vjetar. Ne dam se vezati.

Mogu li ja to? Jesam li dovoljno hrabra? Da li znam upravljati sobom? A volim, jako volim upaliti auto i… adio, vjetar u kosi! Ovako… Ah. Taj magični potpis. Kako drugima uspijeva? I to uspješno traje, traje godinama i uvijek sa srećnim krajem. Kažu, treba raditi kompromise, ponekad uskratiti jedno, zarad drugog.

Treba staviti potpis na papir

A ako se predomislim povratak je težak. Treba priznati sebi „da, precijenila sam se“. A neuspjeh ne trpim. Naučila sam živjeti sa preprekama, one su sastavni dio puta. Ali ovo, ovo je veliki zalogaj, a ja volim živjeti. A, opet kažu mi može se živjeti i sa ovim. Treba udahnuti. Ovo želim od malena. Tu je na dlanu, samo trebam dlan sklopiti. Snovi se ipak ostvaruju. Sve zavisi od nas.

A sve je tako lijepo, sve izgleda tako lijepo. Kockice su se uklopile. I Lego bi pozavidio. Pogled na cijelu priču je divan. Osjećam se udobno i sigurno. Da, mogu ja to. Reći ću DA. Neću čekati. Sjutra ću reći DA. Staviću svoj potpis. Biće ovo dobra avantura.

Kupujem stan. Kredit, naravno. A kako drugačije. Gubim status, zlatnog klijenta. Na današni dan, zero krediti. Odaberi banku, prvi korak, savjetuju prijatelji. Hm. Kako? Svi nude neke pogodnosti. Ok. Idem kao kad se pripremam za putovanja.

  • Zemlja putovanja = Banka
  • Cijena avio karte/auto- putarine, benzin= visina kamate
  • Obilasci = prikupljanje dokumentacija
  • Cijene obilazaka muzeja, galerija, pozorišta = troškovi dokumentacije
  • Doručak, ručak, večera, kafići = osiguranja, notari i ostali mogući troškovi
  • Pakovanje = familiJo pomažite – malo, mrvu, možda, ne – ovo je moj izazov!

Prva posjeta banci

Dobar dan – dobar dan…. Savjetnik za kredite – Marko. Izvolite… Interesuje me kredit za stan. Prijatano, ali ozbiljno lice. Wau. Moraju li bankari da budu ovako ozbiljni? Da bježim? Ne, kazala sam DA!

Šta li je osmjeh izazvalo? Ja nijesam. Ja sam na smrt preplašena. A nije ni plata. Ona je knap za kredit.

Gdje radite, koja je visina primanja? Hm. Osmjeh se pojavljuje! Ipak je čovjek, nije robot. Šta li je osmjeh izazvalo? Ja nijesam. Ja sam na smrt preplašena. A nije ni plata. Ona je knap za kredit. Onda je firma za koju radim. Hm! Dobro je. Zna on o ovom procesu više, ipak je bankar. Gospodin savjetnik Marko počinje da nabraja uslove: fiksna kamatna stopa, varijabilna kamatna stopa. Uf, uf! Usporite molim vas! Dajte vi meni ponudu na 20 godina, na sve moguće kamatne stope koje mi mogu pripasti i sve moguće i nemoguće troškove. Učila sam i ja neke škole, ono, znam sabirat do 1000, bez kalkulatora

Uh, crni humor. Treba li meni ovaj kredit? Da!  Ipak je povoljnija kamatna stopa sa euriborom, gledam ponudu, u vrhu ponude piše PK obrazac. Baš volim ove skraćenice. Gospodin savjetnik Marko mi objašnjava da je to obrazac za kreditne ponude prema Zakonu o potrošačkim kreditima.  Super, to stvarno postoji! Euribor, hoće li rasti pitam? Gleda me čudno i kaže – neće još, a i to niko ne može predvidjeti, to zavisi od tržišta, a i imam i ja kredit sa euriborom kaže. A dobro, mogu li ja prebaciti kredit na fiksnu kamatnu stopu, ako euribor počne da raste? Mogu! Super. Dobro. Korak prvi napravljen.

Koja dokumenta su mi potrebna??

Marko počinje da nabraja: KRCBCG; PEP, AZ….Moolim? Dobro ste jutros? Možete li vi meni sve to kazati na našem lijepom maternjem jeziku da ja to zapišem, izvinite?

Što mi je danas sve nešto smiješno. Ah, da! Kao pred ispite. Smijem se, kad mi je najveća frka!

Kopija lične karte i otvaranje računa, jer nijesam klijent ove banke. Cijena otvaranja računa je nula eura (wau!), ali zato trebate popuniti onaj gore pomenuti PEP obrazac. Popunjava se po, pazite sad, po Zakonu o sprečavanju novca i finasiranju terorizma. (Od kada ja nijesam bila do banke, od studentskih dana) ALI dobiću i Mastercard debitnu karticu. Gospodin savjetnik Marko kaže potpuno besplatnu, bez ikakvih troškova, a htjede da mi proda i neki mBanking. Kaže ne moram dolazit u Banku da radim plaćanja, provjeravam stanje na računu, mogu uvijek vidjeti stanje kredita. Važi.  Prvo stambeni kredit da preživim.  Što mi je danas sve nešto smiješno. Ah, da! Kao pred ispite. Smijem se, kad mi je najveća frka!

Dobro, pišem dalje, moram da se uozbiljim. Gdin Marko počinje čudno da me gleda. Gdine Marko mogu li nešto da vas pitam? Da, kaže. Imate li vi samo jedna kredit? On, me sad nešto baš čudno gleda, mislim da i čkilji na jedno oko Ne, imam tri kredita odgovara. Tri?!!! Da, za stan, za auto, kreditna kartica i minus po računu! Wau! Bankari – Aha, važi

Dobro, ja ću se zadržat na jednom! Pišem…

  • Prijava za kredit koju daje Banka je besplatna.
  • Saglasnost za uvid u Kreditni registar Centralne banke Crne Gore ( skraćenica od KRCBCG , košta 3 eura). Iako kažem da nemam kredita, Banka mora provjeriti moje kreditno stanje. Ne vjerujemo se, a? – kažem gdinu Marku, šalim se. Šaalim se.  ( Zašto li me čudno gleda, ja samo volim da se šalim. Možda prEtjerujem, kupujem stan, trebam biti ozbiljna? )
  • Životno osiguranje. Trebam dostaviti kopiju medicinskog kartona od izabranog ljekara. DobroO. A koliko trebam da platim za životno osiguranje? E sad kaže gdin Marko, visina životnog osiguranja zavisi od visine kredita, roka otplate i godina starosti. (Nećete zamjeriti, ali ako otkrijem iznos polise, možete sračunati možda moje godine. Dobro, rođena sam krajem prošlog vijeka Koliko godina, toliko para, valjda muzike?
  • 0,50€ plaća se Domu zdravlja da izda medicinski karton. (Što se mora, nije teško. Samo idite odmah poslije pauze, najmanja je gužva).
  • Procjena nepokretnosti – 0 eura, besplatna. Yeeeeee
  • Osiguranje nepokretnosti od požara, polava i ostalih nepogoda. Iznos osiguranja zavisi od kvadrature nepokretnosti i roka kredita. (Ovo je skroz ok, jer ne daj bože što da se desi, osiguranje pokriva sve osigurane potencijalne štete. Često se vratim da provjerim jesam li peglu ugasila, ili zovem kući da provjere. Psttt! )

Gdin Marko ne staje, samo nabraja:

  • Administrativna zabrana na platu ovjerena od poslodavca,
  • List nepokretnosti ne stariji od 3 dana i košta 8 eura, ali za početak može i elektronski,
  • Predugovor sa prodavcem (Mare je advokat – ona će to, samo još ne zna :):))

Do narednog gledanja

Dobro, hvala vam. Odoh ja sad na kafu, ne mogu više, baš smo se lijepo družili, puno mi je priče za danas. (Frka) Kako ću ja sve ovo? Mogu li ja doći sjutra? Može – kaže i smije se. I ne brinite ma nije to strašno, samo vam se čini. Kako nije strašno, gospodine savjetniče Marko? Mislila sam jedan potpis sve završava, a ovamo od ovoga KRCBCG; PEP-a, zdravstvenog kartona – treba li analiza krvne slike?  Sjutra u 10h se vidimo, izaći ću tokom pauze rekla sam. Ima li još nešto od dokumentacije?

Treba smisliti dodatni posao. Da uzgajam mentu na balkonu od novog stana.

Od kada sam sakupila svu dokumentaciju i predala gdinu Marku, prošlo je tačno 6 dana kada me je nazvao i kazao da je kredit odobren. Imaću svoj stan. Da! To je to! A onda, sam počela razmišljati… Treba smisliti dodatni posao. Da uzgajam mentu na balkonu od novog stana. 10 strukova – euro. Euro po euro, nikad se ne zna. Sad će ljeto, po kafićima menta je strašno popularna, voda s mentom, kafa s mentom, limunada s mentom, pa će uskoro početi da naplaćuju vodu s Mareze, jer se do obične vode drugačije ne može doći. Zezam se. Možda se uozbiljm, možda ne, ali biće ovo srećan kraj.

Izgovorih (i potpisah) sudbonosno DA!

Potpisah Ugovor o kreditu, banka ga sastavila! Nije strašno. Jedno slovo mi je pošlo ukrivo, ali dobro je to – ono radi uroka

E sad, onaj dio novca koji sam preračunala u doručak, ručak, večeru na putovanjima ispade najviše, ali stan je stan. Nakon ovoga, stan je stvarno vaš. Dvije mjenice (četiri eura). Založna izjava se ovjerava kod notara – notar je sastavlja, kao i kupoprodajni ugovor (vi notaru šaljete elemente ugovora: ko prodaje, ko kupuje stan, elementi iz lista nepokretnosti, cijena, kvadrati, način plaćanja itd..), notar sastavlja ugovor po nekom šablonu, vi ugovor šaljete prodavcu stana i ako je i prodavac saglasan na ugovor, zajedno sa prodavcem stana zakazujete vrijeme potpisivanja ugovora . Ovo košta oko par stotina eura, ali iznos zavisi od tarifnika notara.

Nakon ovjere kupoprodajnog ugovora, novac je bio uplaćen u roku od 2 dana na račun prodavca, makar sam ja tako definisala u ugovoru. Potom se plaća porez na nepokretnost.Meni je ovo prva nekretnina, pa sam platila umanjen iznos za 20m2 po Zakonu o porezu na promet nepokretnosti. Ako vas je više u familiji, a kupujete prvi put nekretninu, može se desiti da budete oslobođeni poreza u zavisnosti od kvadrature nekretnine. Ako stan kupujete direktno od investitora ne plaćate porez na nepokretnost.

Prvi dio priče završen, nastavak sa srećnim krajem – javim se za 20 godina!

Prijateljice srećne što sam kupila stan, kažu sad znamo kod koga se okupljamo petkom veče, prijatelji kažu dupliračeš ključ i podijeliti. A „drugovi“ da sam se baš nešto proljepšala ;):) nego, ja obujem štikle, a što će oni…

Stiže notifikacija od niskobudžetne aviokompanije – Milano, hm! 30 eura povratna karta… ne znam, trebam se uozbiljiti! Erste Banka je platila procjenu nekretnine, na to nijesam računala. Možda odem. Jednom se živi, a i gospodin savjetnik Marko reče ima tri kredita? Možda da se strpim, pa Kuba za Novu godinu?

Sve u svemu, platila sam troškove kredita u iznosu nešto većem od 510 eura, bez poreza na nepokretnost. Na kraju nije strašno, stvarno. A jako je lijepo probuditi se u svom stanu. To je nešto što ste sami stvorili, što vam niko nije ostavio, poklonio, kupio. To je vaše. Menta se primila Marko u Erste-u stvarno postoji. Hvala Marko. Više nije gospodin savjetinik Marko, ni gdin Marko, sad je samo Marko – moj savjetnik za kredite.

P.S. treba li kome popodnevno čuvanje djece? Broj telefona poznat Erste sveznalici.

Autorka je klijentkinja banke.  (Ime i prezime poznato Erste sveznalici)

Izvor: Blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • I ja sam bio zakazao sastanak kod “Marka”, i to za stambeni kredit. I bio sam “zero krediti” klijent. A bio sam i njihov A klijent, jer sam mlad i imam dovoljno velika primanja za to. I nijesam dobio kredit, jer je neka njihova kvota bila popunjena za to tromjesecje, pa sam trebalo da probam za mjesec dana… ili mjesec ranije, kako se uzme… Sad imam stan i klijent sam neke druge banke… Nece se ovi iz Erste-a pretrgnut zbog toga… Ma necu ni ja, no samo da ih pozdravim…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *