Addiko Bank grupacija poslovala pozitivno u 2017. godini

Dodajte komentar

Addiko Bank, međunarodna finansijska grupacija koja djeluje kroz šest banaka u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, objavila je konsolidovani finansijski izvještaj za prošlu godinu.

U drugoj cijeloj godini u kojoj posluje s novim vlasnicima, Addiko Bank je prvi put ostvarila pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobit nakon poreza od 41,6 miliona eura. Poređenja radi, godinu ranije banka je poslovala s gubitkom od 23,9 miliona eura.

Ovaj rezultat posljedica je uspješnog dvogodišnjeg procesa koji je uključivao investicije u nove proizvode i tehnologije, organizacione  promjene i rebranding cijele grupe. Banka je, kako je rečeno, postala snažan i pouzdan partner građanima i preduzećima širom regiona.

– Addiko Bank je postao snažna i profitabilna banka koja je u potpunosti fokusirana na region jugoistočne Evrope, rekao je Ulrich Kissing, direktor Addiko Bank, koji je dodao da je banka sada na putu kontinuiranog rasta.

Neto prihodi od kamata porasli su za 4 posto na godišnjem nivou, a neto prihodi od provizija 17 posto, u kombinaciji sa smanjenjem ukupnih troškova za 10,5 posto. Krediti su porasli na 1.473 miliona eura.

Znatno su porasle isplate kredita stanovništvu (za 28 posto) te preduzećima (za 24 posto), ali su ujedno rasli i depoziti (za 11 posto na 4.934 miliona eura), čime je osigurana dobra finansijska baza i likvidnost banke.

Addiko Bank je nastavila sa snažnim investiranjem u digitalnu platformu, što je dovelo do rasta broja digitalnih klijenata za 40 posto i digitalnih transakcija za 33 posto.

Sve banke članice grupacije su doprinijele pozitivnim rezultatu.

Vlasnici ove banke od sredine 2015. su Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj(EBRD). Banka pruža usluge za više od milion klijenata.

Kissing odlazi sa mjesta CEO-a

Inače, nakon što je završen proces rebrandiranja i reorganizacije, a banka postala profitabilna, direktor Ulrich Kissing je odlučio da s krajem marta ove godine napusti poziciju.

Njega će od 1. aprila naslijediti Razvan Munteanu, koji trenutno vodi sektor maloprodaje u banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *