VTB banka preuzela najveći ruski trgovinski lanac

Dodajte komentar

Ruski VTB je za 2,5 milijardi dolara preuzela vlasnički udio u trgovačkom lancu “Magnit” od dosadašnjeg šefa Sergeja Galickog.

On je devedesetih godina osnovao kompaniju, koja je postala najveći ruski maloprodajni lanac sa više od 16.000 lokacija. Galicki prodao 29,1 odsto vlasničkog udjela u “Magnitu” ruskoj državnoj banci VTB za 2,5 milijarde dolara, prenosi B92.

Ruska banka, s aktivom koja doseže 230 milijardi dolara, je uz “Sberbank”, poslednjih godinu dana poznata i kao važan povjerilac “Agrokora”.

VTB, koja je osnovana 1990. godine kao ruska banka za spoljnu trgovinu, nalazi se u većinskom državnom vlasništvu, na čijem je čelu Andrej Kostin, blizak prijatelj predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Komentari analitičara za sada uglavnom izražavaju sumnju u mogućnost VTB-a da upravlja trgovinskim lancem. Jedan od njih, kako prenosi Rojters, kaže da je “Magnit” kompleksna kompanija “koja zahtijeva stalan angažman menadžmenta” i da VTB nema takvog iskustva.

Ruskoj banci, kojom upravlja Kostin ovo je, čini se, prvi izlet u trgovački biznis, ali oni tvrde da imaju iskustva i s vođenjem poslova izvan finansijske industrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *